Apabila muslim berkata kristian itu kafir, sesetengah orang kristian pula berkata Islam itu kafir. Kata saya mari kita bincang?

Posted: June 24, 2010 in debat agama, dialog agama, islam, katolik, kristian

Sakit hati saya bila pendebat muslim kata kristian ini kafir. Saya tidak salahkan mereka kerana pada kepercayaan islam, selain islam adalah kafir. Bagaimana pula jika kristian berkata selain kristian (di luar Yesus) adalah kafir? Hal ini terjadi lebih kurang sama halnya pada zaman kristian awal yang mana kristian timur mengatakan kristian barat kafir atau sesat, begitu juga sebaliknya.

Advertisements
Comments
 1. Oremust says:

  Elok kalau dikupas terlebih dahulu maksud ‘kafir’.

 2. prokatolik says:

  Menurut kamus dewan DBP edisi ke-4, kafir bermaksud orang yang tidak percaya kepada Allah dan rasulNya. Makna yang ke-2 ialah orang bukan Islam. Kata saya, saya menuntut kepada DBP untuk tarik balik tafsiran ini. Ia lebih kurang sama dengan maksud ortodoks, makna tidak sama seperti yang sebenar. DBP kata lain, orang ortodoks kata lain.

  Menurut wikipedia, ortodoks membawa maksud Ajaran Yang Asal (benar dari awal mulanya).
  Menurut wikipedia, kafir mempunyai tafsiran lebih dari satu. Dari konteks islam pun kafir membawa maksud yang banyak. Ianya terutama menolak kebenaran dan menolak nikmat Allah. Yang menolak islam juga dianggap kafir.

  Betulkah demikian? Jika begitulah tafsirannya, orang islam tidak bersalah menggelar bukan islam (kristian) sebagai kafir.

  Menurut ajaran Yesus di injil, sesiapa kamu berkata kafir kepada orang lain, kamu harus dipertanggungjawabkan. Jadi mengatakan kafir kepada orang lain adalah dosa kerana menghakimi.

  kafir dalam pengertian biasa ialah tidak beriman kepada Allah, tidak percaya wujudnya pencipta langit dan bumi, tidak percaya adanya syurga dan neraka. Ini adalah maksud yang umum. Adakah kristian tidak percaya alam semesta ini tiada penciptanya? Adakah kristian tidak percaya adanya syurga dan neraka?

  Saya yakin menuntut kajian semula makna di kamus DBP adalah tidak keterlaluan dan amat perlu.

  • Oremust says:

   Daripada Kamus Dewan, ‘kafir’ bermaksud ‘orang yang tidak percaya kepada Allah dan rasul-Nya’. Apabila dirujuk maksud ‘Allah’ dalam kamus yang sama, ‘Allah’ ditakrifkan sebagai ‘Tuhan’ (yang Esa). Tidak dinyatakan secara eksplisit bahawa ‘Allah’ merujuk kepada ‘Allah’ dalam Islam.

   Apabila dirujuk maksud ‘Tuhan’ dalam Kamus Dewan, takrifan ‘Tuhan’ ialah ‘Allah yang mencipta alam semesta’. Sekali lagi ditekankan di sini bahawa ‘Tuhan’ atau ‘Allah’ TIDAK dirujuk kepada Islam secara eksplisit.

   Kamus Dewan juga menyatakan bahawa ‘kafir’ bermaksud ‘orang yang tidak percaya kepada Allah dan rasul-Nya’ DAN ‘orang yang bukan Islam’. Ini bermaksud untuk seseorang digelar ‘kafir’, ada dua syarat harus dipenuhi:
   1) tidak percaya kepada Allah dan rasul-Nya
   2) orang bukan Islam.

   Jadi, umat Kristian merupakan ‘orang bukan Islam’ tetapi percaya kepada (Tuhan) Allah (Tritunggal Mahakudus) dan 12 rasul Yesus adalah jelas tidak tergolong kepada golongan ‘kafir’.

   Kamus Dewan harus kekal seadanya kerana kamus ini merupakan bukti kukuh bahawa Allah bukan bermaksud ‘Allah’ orang Islam.

 3. Penghibur says:

  @Oremust dan Stephen

  KAFIR itu berasal dari kata KAFARA iaitu yang bermaksud MENYEMBUNYIKAN atau MENOLAK kebenaran tentang Islam dan seorang yang menolak Islam dalam bahasa Melayu disebit “Orang Bukan Islam” iaitu KAFIR.

  Jadi Kafir ini membawa maksud menyembunyikan atau menolak kebenaran hakikat ke-Esaan Allah swt yang mana kalimah Allah adalah membawa maksud Esa pada dzat-Nya, pada perbuatan-Nya dan pada sifat-Nya, dan Kalimah Allah ini juga tidak tertakluk dengan sifat-sifat makhluk dalam bentuk apa sekalipun.

  Mohon fahami dengan baik, tak perlu buka blog untuk fitnah Islam, tiada untung.

  By, Penghibur

  • Oremust says:

   Saudara Penghibur, kata ‘kafir’ yang dirujuk dalam perbincangan ini adalah kata Bahasa Melayu (Malaysia) seperti yang didefinisikan oleh Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka (Malaysia). Jika Kamus Indonesia memberi takrifan yang lain, sila nyatakan di sini.

   Siapa yang membuat fitnah di sini? Apakah isi fitnah yang kamu maksudkan? Tolong jangan membuat tuduhan membabi buta di sini.

 4. Penghibur says:

  @Stephen

  Hehe masih nak tahan lagi ke artikel saya?

  Kamus DBP tidak setaraf dengan Al-Quran.

  KRISTIAN adalah termasuk dalam senarai umat KAFIR.

  Kafir manusia yang mengatakan manusia adalah TUHAN!

  Tuhan diluar dari semua aspek kemanusian dan bersifat spt makhluk. nauzubillah.

  By, Penghibur

  • Oremust says:

   Jika saudara Penghibur tidak dapat menerima autoriti DBP, maka perbincangan ini tidak akan ke mana-mana. Saya bukan Islam, jadi saya tidak sesekali memperakui kebenaran buku Koran.

   Sekiranya Penghibur menggelar saya ‘kafir’, maka saya juga ingin maklumkan di sini bahawa Penghibur adalah seorang ‘infidel’.

   Yesus Kristus adalah benar-benar Manusia dan juga benar-benar Allah, Persona Kedua Makakudus. Penghibur adalah seorang ‘infidel’ kerana tidak memperakui keallahan Yesus Kristus.

  • El @ Gm says:

   Saya kesihan betul mereka ni pandai pujuk-memujuk, kalau iman tak kuat pasti hanyut, mengikuti mereka yang tiada jalan keselamatan , bagi Saya ” TANPA YESUS TIADA KESELAMATAN. ” Ingatan kepada orang yang percaya jangan sampai terpedaya kepada golongan yang sesat yang tiada keselamatan ini.

  • kelisa says:

   ayat dua kalimah shahadah cukup..tiada tuhan yg layak disembah melainkan allah yg ahad..tiada perantaranya..

 5. Penghibur says:

  @Stephen

  Jika tak sanggup di panggil KAFIR, maka masuklah ke dalam Agama Islam, dan kami umat Islam berhenti memanggil kamu KAFIR.

  Selagi kamu berpegang pada KONSEP IMAN AJARAN KRISTIAN, maka ajaran itu adalah AJARAN KAFIR, ini baru menyentuh bab asas sahaja.

  By, Penghibur

  • prokatolik says:

   Penghibur sedang buat perangkap off side dengan istilah kafir ini. Beliau mengajak jika x mahu disebut kafir, masuklah islam. Wahai pembaca sekalian, sebelum kalian masuk islam, kena buat orientasi dulu. Islam ini bagaimana? Apa yang diimani islam? Dll. Perkara paling utama ialah tentang kematian Yesus. Kristian kata Yesus mati, muslim kata Yesus tidak dimatikan tetapi diserupakan. Ini baru menyentuh hal asas.

 6. Penghibur says:

  @Oremust

  Perkataan Tuhan tidak merujuk kepada Allah semata-mata, ini kerana Allah swt sememangnya Tuhan, TETAPI bila disebut TUHAN ia TIDAK SEMESTINYA MERUJUK KEPADA Allah swt.

  Ini kerana perkataan “TUHAN” mungkin merujuk kepada Berhala Orang Musyrik seperti Kristian, mohon difahami Kristian adalah termasuk dalam senarai Umat Musyrik (Penyembah Berhala) iaitu MEMBERHALAKAN Jesus (a.s) sama seperti manusia-manusia yang MEMBERHALAKAN OSIRIS, BAACHUS, juga membawa konsep TRIDEWA/TRINITI.

  Kesimpulannya, Kristian adalah KAFIR kerana tidak menTAUHIDkan Allah swt seperti mana yang dilakukan/disampaikan oleh Nabi-nabi Allah swt dari nabi Adam a.s sehingga Nabi Muhammad saw.

  By, Penghibur

 7. Penghibur says:

  @Oremust

  Jesus (a.s) dan 12 orang pengikutnya iaitu Hawariyyun adalah PENGANUT AGAMA ISLAM.

  Semua Nabi-Nabi Allah swt adalah ISLAM.

  Tiada seorang Nabi pun, baik dari nabi Adam a.s sehingga Nabi Isa a.s adalah penganut Agama selain Islam.

  Bukti sungguh konkrit.

  By, Penghibur

  • prokatolik says:

   Penghibur seolah-olah berkata: Check Mate!!! dalam permainan chess. Makanya penghibur sangat yakin menyebutnya. Mari kita kaji apa maksud jadi pengikut muslim @ islam. Mengakui Allah dan rasulNya. Dapat dilihat melalui mengucap dua kalimah syahadat islam. Semua hawariyun dan nabi2 israel sedikit pun tidak mengenali Nabi Muhammad. Jadi buatlah kesimpulan sendiri. Anda tentu diberitahu mereka bahawa semua nabi2 dahulu adalah islam kerana menyembah Allah yang satu. Ini hanya kepercayaan islam dan tidak ambil kira pandangan agama lain. Saya yakin pandangan negara lain tidak sama dengan Malaysia dalam memahami istilah kafir ini. Muslim tidak ingin tahukah kenapa kristian tetap berkeras dengan kepercayaan Yesus itu adalah dalam persekutuan Allah itu sendiri?

  • Oremust says:

   Agama Islam TIDAK WUJUD dalam zaman Yesus Kristus. Nabi kamu Muhammad menemukan agama Islam sekitar tahun AD 610.

   Kenyataan saudara Penghibur hanyalah mimpi di siang hari!

   Sumber: http://en.wikipedia.org/wiki/Muslim_history#Origins

 8. Penghibur says:

  @OREMUST

  OREMUST =====> Kamus Dewan juga menyatakan bahawa ‘kafir’ bermaksud ‘orang yang tidak percaya kepada Allah dan rasul-Nya’ DAN ‘orang yang bukan Islam’. Ini bermaksud untuk seseorang digelar ‘kafir’, ada dua syarat harus dipenuhi:
  1) tidak percaya kepada Allah dan rasul-Nya
  2) orang bukan Islam.

  Jadi, umat Kristian merupakan ‘orang bukan Islam’ tetapi percaya kepada (Tuhan) Allah (Tritunggal Mahakudus) dan 12 rasul Yesus adalah jelas tidak tergolong kepada golongan ‘kafir’.

  Kamus Dewan harus kekal seadanya kerana kamus ini merupakan bukti kukuh bahawa Allah bukan bermaksud ‘Allah’ orang Islam.

  PENGHIBUR =====> Kamu menyembah Allah swt itu sudah memang betul kerana Allah swt memang Tuhan dan satu-satunya, tetapi sayang tidak mengikut syarak! Disnilah jatuhnya HUKUM KAFIR kepada kamu seluruhnya umat Kristian.

  Sesiapa juga yang mengaku Allah adalah Tuhan memang dia dalam keadaan benar, namun WAJIB mengikut ketetapan Allah swt iaitu;

  “Katakanlah (wahai Muhammad; Dialah Tuhan Yang Maha Esa. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu. Dia tidak beranak dan tiada pula diperanakkan dan Dia TIADA SESUATUPUN YANG SETARA (SERUPA) dengan-Nya.” (Surah Al-Ikhlash 112;1-4)

  Jika umat Kristian tidak mematuhi kempat-empat syarat yang ditetapkan, maka JELASLAH kepada kita semua bahawa HUKM KAFIR jatuh kepada UMAT KRISTIAN.

  Sejujurnya menyembah Allah tetapi tidak meletakkan kedudukan Allah swt sebagai Tuhan yang ditetapkan oleh syarak, maka HUKUMNYA KAFIR.

  Tidak cukup hanya menyembah pada namanya iaitu “Allah” TETAPI menyembah Allah swt WAJIB mengikut ketetapan-ketetapan hukum yang diperintah Allah swt dan tidak meletakkan Allah swt sama taraf seperti haiwan.

  By, Penghibur

  • Oremust says:

   Bukti adalah jelas bahawa Kamus DBP (yang memegang autoriti tentang Bahasa Melayu) telah bersaksi dengan berani bahawa Allah tidak dirujuk sebagai Allah Islam.

   Umat Kristian menyembah Allah Tritunggal Mahakudus, dan bukannya Allah Islam. Dalam konteks ini, saya mendefinisikan Allah sebagai Tuhan yang Esa. Jika perkataan ‘Tuhan’ dieja dengan huruf besar ‘T’ maka ‘Tuhan’ merujuk kepada Allah Tritunggal Mahakudus. Jika dieja dengan huruf kecil ‘t’ iaitu ‘tuhan’, maka ia merujuk kepada makna [allah] lain.

   Penghibur menggunakan petikan daripada Koran, tetapi saya tidak mengakui bukti seperti ini kerana saya bukan Islam dan tidak mempercayai agama Islam dan Koran.

   [Seperkara lagi, saya tidak kisah kalau umat Islam menggelar saya kafir. Saya menganggapnya sebagai perkara yang amat remeh temeh].

 9. Penghibur says:

  @Oremust

  (1) Kamus DBP? Itu adalah Kamus buatan manusia, setiap yang dilakukan manusia memiliki kelemahan TETAPI TIDAK pada Allah swt. Disinilah hikmah mengapa Allah swt membekalkan Al-Quran kepada manusia, untuk MEMBETULKAN PERSEPSI ATAU SANGKAAN-SANGKAAN yang tidak benar.

  Menyembah Allah swt sebagai TUHAN Semesta Alam, saya tidak menyanggah dan berkata itu adalah kesaksian yang benar dari mana-mana manusia, TETAPI Allah swt menjelaskan tentang sifat yang berdiri pada-Nya.

  Allah swt BUKANLAH SEPERTI HAIWAN seperti yang kamu ketengahkan, mohon ambil perhatian! Satu-satunya agama dimuka bumi YANG BEBAS (idak memfitnah Alla) dari sifat menyamatarafkan Allah swt dengan segala sesuatu adalah ISLAM.

  Tidak seorangpun ISLAM akan meletakkan Allah swt seperti mekhluk dalam bentuk apapun, kerana Allah swt Maha Suci pada Dzat-Nya, Allah swt Maha Suci pada Sifat-Nya, Maha Suci pada Perbuatan-Nya.

  (2) Allah Islam dengan Allah Kristian? Mengapa anda berani membezakan? Sebenarnya baik Tuhan orang Islam, baik kristian, baik orang yahudi, baik umat Buddha, baik umat Hindu, baik umat manusia seluruh alam TUHAN adalah Allah swt satu-satunya seperti yang dinyatakan ISLAM, dan Allah tidak ada yang lain dari yang lain! Muktamad.

  (3) Jika anda tidak mengiktiraf Al-Quran, tetapi TIADA satu apa puin yang dapat membuktikan Al-Quran Palsu, Al-Quran bebas dari setitik kepalsuan, jika ada perkara yang masih tidak mampu dirungkai, maka ia jelas BUKAN KELEMAHAN Al-Quran tetapai adalah KEKURANGAN kita sebagai Insan, kerana Hikmah dari Allah swt hanya kepada-Nya tempat kita kembali.

  (4) KAFIR – Penerangan saya jelas dalam BAB KAFIR ini, sememangnya kamu semua KAFIR, menyembah Allah swt tidak hanya pada nama sahaja, tetapi WAJIB manusia memahami sifat yang berdiri pada dzat-Nya.

  Jika kita meletakkan Allah swt BUKAN pada kedudukan sebenar sebagai TUHAN, maka disitulah titik penilaian anda dilembah KEKAFIRAN. Allah Maha Suci, Maha Suci Allah sehingga tiada sesuatu yang serupa dengan-Nya.

  kamu juga tidak pernah melihat Elektrik, Oksigen, Angin dengan mata kasar kamu, cubalah semahu kamu, pada masa kamu memikirkan 3 subjek yang saya nyatakan, kamu sebenarnya sedang menggunakan AKAL, malah AKAL itu pun kamu tidak pernah meilhatnya, bagaimana WAJAH Elektrik,Angin, Oksigen dan Akal? Ini baru ciptaan Allah sudah tidak dapat dijelaskan, apatah lagi Dzat Allah swt. Mohon maklum.

  (5) ISLAM – ISLAM bukan diwujudkan pada zaman nabi Muhammad saw, tetapi ISLAM sudah wujud sejak manusia pertama menjejak kakinya ke bumi lagi iaitu dari Nabi Adam a.s.

  Nabi Muhammad saw adalah Penutup segala nabi dalam ISLAM, dan Allah swt meWAJIBKAN seluruh manusia mengikut syariat yang dibawa oleh nabi Muhammad saw kerana Nabi Muhammad saw diutus untuk SELURUH UMAT PARA NABI dan umat KESELURUHAN HARI INI sehingga ke hari Kiamat.

  Nabi Ibrahim (Abraham) uga berpesan kepada anak cucunya yang juga merupakan Nabi iaitu Ismail, Ishaq, Yakub supaya “JANGAN MATI KECUALI DALAM ISLAM”. Bukti sungguh konkrit, sekali lagi dinyatakan bahawa Al-Quran tidak terdapat sebarang kelemahan. Mohon ambil iktibar.

  (6) Saya TIDAK MENGIKTIRAF JESUS sebagai TUHAN, kerana Allah swt adalah Tuhan yang patut disembah, saya hanya mengikut perintah Allah swt yang memberi saya dan anda nafas, yang memberi saya dan anda kudrat, yang memberi saya dan anda kesihatan luaran dan dalaman serta rezeki yang tidak terhingga.

  Jesus (a.s) tidak lebih dari salah seorang utusan Allah swt kepada umat Israel sama seperti nabi-nabi lainnya, perbezaannya adalah nabi Muhammad saw diutus untuk seluruh umat para Nabi, AGAMA PARA NABI SAMA iaitu Islam, TUHAN PARA NABI ADALAH SAMA iaitu Allah yang Maha Esa, TUJUAN (Perjuangan PARA NABI ADALAH SAMA iaitu mendaulatkan Allah swt selaku Tuhan Yang Maha Esa dan bebas dari sebarang persepsi-persepsi rekaan manusia.

  (7) FITNAH – Umat Kristian seleruhnya telah terfitnah dan sekrang di dalam lembah FITNAH, salah satu misi IBLIS iaitu Raja Azazil iaitu LUCIFER telah berjaya. Misi IBLIS yang terakhir adalah untuk mengKAFIRKAN UMAT ISLAM, jika ini berjaya dilakukan LUCIFER (AZAZIL) maka tidak ada lagi perkara yang perlu digusarkan oleh Kerajaan Iblis.

  PERINGATAN! Misi Terakhir IBLIS adalah memusnahkan Ilmu Al-Quran, apabila manusia tidak mengikut ajaran Al-Quran maka dunia ini sesat secara keseluruhannya dan semuanya akan masuk ke jurang neraka.

  Allah swt memilih kami umat Islam untuk terus cekal dan sememangnya Allah swt memelihara Kitab Suci Al-Quran, kitab inilah yang menjadi KANSER kepada diri Azazil (Lucifer), namun begitu Azazil boleh sedikit tersenyum (agaknya) kerana telah mengKAFIRKAN sekurang-kurangnya 2 RIBU JUTA MANUSIA yang baru terdiri dari UMAT KRISTIAN SAHAJA! Ini FAKTA. Mohon maklum

  By, Penghibur

  • Oremust says:

   1) Ini merupakan FAKTA bahawa ‘kafir’ adalah kata bahasa Melayu dan tersenarai dalam Kamus DBP (Malaysia). Makna ‘kafir’ dirujuk daripada Kamus DBP. Kita bukan bercakap tentang bahasa Arab ataupun bahasa Indonesia. Kita juga bukan bercakap tentang asal usul kata ‘kafir’. Jika saudara Penghibur berkeinginan untuk mengubah makna atau definisi kata ‘kafir’ dalam bahasa Melayu, sila berurusan terus dengan pihak berkuasa DBP, Malaysia.

   Saya sudah memaklumkan kepada saudara Penghibur bahawa saya tidak mempercayai Islam dan juga Koran, kenapa masih membuat rujukan kepada Koran? Ketandusan idea? Sekiranya saudara Penghibur berkeinginan untuk berdebat tentang Islam atau Koran, sila mulakan forum baharu. Isu perbincangan di sini ialah tentang ‘kafir’ (Bahasa Melayu).

   Jika saudara Penghibur berkeinginan untuk berkongsi pengetahuan tentang makna ‘kafir’ dalam bahasa Indonesia dan menggunakan Kamus Indonesia, dipersilakan.

   2) Saya bukan Islam dan tidak menyembah allah Islam. Saya berimankan Katolik dan hanya menyembah Allah Tritunggal Mahakudus. Saya juga menolak nabi awak! Kalau awak mengaku menyembah Allah Kristian, maka awak sebenarnya mengaku bahawa Yesus Kristus adalah Manusia dan Allah! Adakah awak berkeinginan untuk memeluk agama Kristian?

   3) Untuk dapatkan makna tepat kata ‘kafir’, sila rujuk Kamus Dewan terbitan DBP, Malaysia.

   4) Agama Islam TIDAK WUJUD semasa zaman Perjanjian Lama dan juga dalam zaman Yesus Kristus. Nabi kamu Muhammad menemukan agama Islam sekitar tahun AD 610. Ini fakta SEJARAH. Jika awak tidak dapat menerima fakta ini, maka perbincangan kita harus ditamatkan sahaja di sini.

   5) Jika awak tidak menerima Allah Yesus sebagai Juruselamat awak, maka jiwa awak tidak akan selamat. Jika awak berkeinginan untuk berdebat tentang Yesus, sila mulakan forum baharu.

   6) Isu perbincangan di sini ialah ‘kafir’ dan bukannya ‘fitnah’. Sila elakkan diri daripada terpesong!

   • Penghibur says:

    @Oremust

    TAJUK : SIMPATI BUAT OREMUST

    (1) Hehe Oremust, masih nak menegakkan benang basah yerr!

    KAFIR, FITNAH – adalah perkataan BAHASA ARAB yang digunapakai oleh melayu dan kini menjadi sebahagian dari perkataan Bahasa Melayu! bahasa Melayu BUKAN PURE dari sebarang bahsa asing. Ada banyak perkataan ARAB yang digunapakai dan dijadikan perkataan Melayu.

    Bukti lebih perit dan memberatkan otak saudara adalah perkataan “MODERN”! Anda tahu perkataan MODERN ini adalah perkataan Bahasa Inggeris. Tahu tak dari mana asal muasal perkataan MODERN ini?

    Perkataan “MODERN” berasal dari perkataan BAHASA ARAB iaitu “MADANI” dalam bahasa Melayu disebut “MAJU”. Anda tahukan nabi Muhammad saw membuka negara Madinah! MADINAH bermaksud “Kota Moden” atau “Bandar Maju”.

    Banyak perkataan dari Bahasa Arab digunapakai kedalam Bahasa Melayu, Malah Orang BARAT juga menggunakan perkataan “MADAN” (dalam bahasa Arab) menjadi “MODERN” (Bahasa Inggeris).

    Pernah dengar tak “Masyarakat Madani”? Ia membawa maksud masyarakat moden, masyarakat maju.

    KESIMPULAN saya kepada Oremust, supaya jangan membangga sangat dengan Kamus DBP tapi selidik dulu perkataan itu asal muasalnya dari Bahasa Siapa! Pendek Kata perkataan yang kamu bincangkan adalah perkataan Arab yang dibincang dalam konteks Bahasa Melayu.

    Jadi, oremust??? harap anda lebih maklum.

    (2) Anda tidak mempercayai Al-Quran, maka anda rugi tentang kebenaran, ketinggalan beribu jalan, maka menolak kebenaran? maka inilah yang dikatakan KAFIR!

    (3) Anda seorang Kristian dan tidak menyembah Allah orang ISLAM, apabila anda tidak menyembah Allah yang disembah oleh umat islam maka jelaslah anda KAFIR, tidak ada Tuhan selain Allah swt. Benda ni jangan dipusing-pusing lagi, jangan jadikan Allah itu banyak kerana Allah hanya satu, apa pun agama manusia, Tuhan hanya Allah swt, dan WAJIB kita manusia mencari hakikat kebenarannya. Al-Quran ada bersama kita dan tiada sebab anda menolak hakikatnya.

    bersambung.. dalam topik Agama Para Nabi dari Nabi Adam a.s sehingga Nabi Isa a.s

    By, penghibur

   • Penghibur says:

    @Oremust

    PENGHIBUR : SIMPATI BUAT OREMUST

    (1) Bila dah habis hujah, maka mula nak tamatkan perbincangan, itulah budaya debat Umat Kristian. Inikah kebenaran? Ini BUKANLAH KEBENARAN melainkan permainan SILAP MATA dari anda Oremust, septatutnya anda lebih tulus untuk meminta hakikatnya dari saya tentang AGAMA PARA NABI dari nabi Adam a.s sehingga nabi isa a.s. Anda patut mengajukan soalan pada saya “Apa Kata Al-Quran tentang Agama Nabi Adama a.s sehingga nabi isa a.s dan berikan BUKTI ayat-ayat berdasarkan Kitab Al-Quran?” Ini baru betul dan ilmiah dan bijaksana, BUKANNYA MENUTUP PERBINCANGAN!

    (2) Kebanyakan perkataan seperti “KAFIR”, “FITNAH” adalah perkataan dari bahasa Arab yang di Melayukan. perkataan ini BUKAN Bahasa melayu sebenarnya TETAPI Bahasa ARAB. INI FAKTA. Mohon Maklum.

    (3) Fakta sejarah kewujudan ISLAM dimuka bumi yang anda maklum berdasarkan nabi Muhammad saw adlaah merujuk dan membawa maksud dan konteksnya adalah Perintah terakhir dari Allah swt untuk seluruh alam, juga membawa maksud Penutup kalam dari Allah swt. nabi Muhammad saw Penutup segala Nabi.

    (4) Jesus (a.s) pun TIDAK SELAMAT kalau BUKAN Allah swt menyelamatkannya, malah nabi Muhammad saw adalah Penyelamat juruselamat dari ditabur fitnah, digenggam fitnah beratus tahun lamanya. Nabi Muhammad saw memberi jawapan kepada semua penghinaan terhadap Allah swt dan nabi isa a.s serta menjelaskan hakikat kebenaran dan kenyataan yang sebenarnya.

    (5) Saya sedia maklum kalu isu disini adalah “KAFIR”. kamu umat Kristian menjadi KAFIR seluruhnya kerana termakan FITNAH! Tidak ada FITNAH yang lebih besar dari Dajjal sejak penciptaan manusia. Maka jatuhnya HUKUM KAFIR kepada sekurang-kurangnya 2 RIBU JUTA KrISTIAN hari ini adalah kerana FITNAH DAJJAL. Oleh kerana itu Allah swt memberi cahaya-Nya iaitu Kalam yang teragung sehingga kita dapat membezakan antara yang hak dan bathil dengan sangat jelas.

    Jadi konteks perbincangan saya masih bersangkut paut antara satu dengan yang lainnya. KAFIR & FITNAH seiringan. Mudah-mudahan Allah swt membebaaskan kamu dengan cahaya-Nya. InsyaAllah.

    By, Penghibur

 10. Penghibur says:

  @Stephen

  Awak ni mentah sangat nak bercakap agama, cuma tahu cakap “CHECK MATE”, Kamus DBP, fikir-fikir sampai melayang fikiran (berkhayal macam orang minum arak). Nabi Muhammad saw ada menegaskan pada kami umat ISLAM, makanlah HABBATUS SAUDA kerana disitu ada ubat untuk segala penyakit KECUALI MATI!

  Anda kena makan HABBATUS SAUDA. Semoga jiwa yang lemah terawat dengan hikmah yang datang dari Allah swt. InsyaAllah

  By, Penghibur

 11. Penghibur says:

  @Oremust

  Kepada saudara yang lemah pengetahuan, perkataan “KAFIR” adalah berasal dari perkataan arab, bukan bahsa Melayu, so maksud perkataan tersebut mesti merujuk bahasa Arab. Keh3

  Perkataan FITNAH juga merupakan perkataan ARAB dan sememangnya BUKAN perkataan bahasa Melayu. Mohon maklum.

  By, Penghibur

  • Oremust says:

   Nyata dan jelas sekali bahawa saudara Penghibur tidak dapat menerima autoriti DBP Malaysia yang telah mendefinisikan ‘kafir’ dengan tepat mengikut Bahasa Melayu, dan terlalu kecut untuk berdepan dengan Dewan Bahasa dan Pustaka, Malaysia untuk membolehkan definisi ‘kafir’ diubah mengikut telunjuk saudara Penghibur. Pengetahuan saudara Penghibur tentang bahasa amat cetek dan kekampungan. Asyik-asyik ingin bercakap tentang bahasa Arab. Saya tidak berminat dengan bahasa Arab. Faham?

   • Penghibur says:

    @Oremust

    Kamus HANYALAH Kamus semata-mata, yang paling berautoriti adalah Kitab Allah.

    By, Penghibur

   • Penghibur says:

    @Oremust

    PENGHIBUR : SIMPATI BUAT OREMUST

    Kalau anda tidak minat dengan Bahasa Arab, mengapa anda bercakap seharian menggunakan bahasa Arab? Malah kitab Bible kamu sebut dengan menggunakan perkataan “ALKITAB” ? ALKITAB tu bahasa Melayu atau Bahasa Arab?

    Kalau Tak minat Bahasa Arab, berhentilah menggunakan perkataan-perkataan ARAB, jangan wujudkan perkataan KAFIR, FITNAH, MODEN, ALKITAB, ni di antara perkataan yang popular digunakan, malah jangan lagi sebut ISNIN, SELASA, RABU, KHAMIS, JUMAAT, SABTU, AHAD.

    Awak buatlah KAMUS sendiri, atau ciptaklah bahasa sendiri.

    By, Penghibur

    By, Penghibur

 12. prokatolik says:

  Melalui penjelsan penghibur, kesimpulannya ialah:
  1. Muslim percaya 100% apa terkandung di al quran
  2. Muslim tidak percaya alkitab selain al quran
  3. Muslim tidak mengakui tafsiran Allah selain tafsiran al quran
  4. Umat kristian tetap kafir kerana tidak memenuhi syarat yang ditetapkan islam ttg Allah
  5. Umat kristian tetap pada pendirian bahawa Allah itu berbeza sifatnya berbanding pandangan muslim
  6. Umat kristian tidak percaya ttg keakuran al quran walau dengan alasan apa pun
  7. Umat islam menuntut supaya umat kristian setuju dengan pendapatnya ttg Allah
  8. Umat kristian tidak kisah ttg apapun pandangan muslim terhadap mereka
  9. Walaupun jika al quran ternyata salah dalam hal ini, muslim tidak percaya
  10. Demikian juga pihak kristian, kerana hanya inilah yang mereka diberitahu sejak pandai berfikir
  11. Pihak muslim tidak boleh memaksa pihak kristian mengikut kehendaknya sewenang-wenangnya.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   (1) Stephen2, saya bukan nak dengar ulasan anda, saya nak dengar hujah anda, anda kan mengkagumi Kamus DBP! Sememangnya berdasarkan Kamus DBP penjelasan tidak begitu sempurna, untuk memahami maksud lebih baik, WAJIB memahami KONTEKS Kalimat tersebut. Allah swt menjelaskn dengan sempurna siapa yang dikatakan KAFIR, dan ada juga manusia yang beriman kepada Allah tetapi amalannya KAFIR.

   (2) Kalau setakat nak buat kesimpulan, baik tak payah bincang! Saya cuma perlu cakap anda sekalian KAFIR kepada Allah, kalian umat Kristian hanya menmgimanai Allahh swt, TETAPI tidak mengikut syarat-syarat yang ditetapkan syarak. Kamu terbelenggu oleh sifat-sifat yang berdiri pada Dzat Allah swt.

   Apabila dikatakan “Maha Suci Allah” maka sesungguhnya umat Islam mengangkat darjat Allah swt lebih dari segala-galanya dan tidak terlintas di akal fikiran kami sesuatu yang serupa dengan-Nya.

   (3) Kamu hanya beriman pada nama Allah sahaja, tetapi kamu tidak mengenali Allah swt, maka amal perbuatan kamu juga Allah swt tidak redha, kamu tidak dapat menjelaskan Ilmu tauhid seperti islam, kamu tidak dapat menjelaskan sifat yang berdiri pada Dzat Allah swt melainkan celaru dan tidak pula bermanfaat kepada manusia.

   (4) Seperti yang saya katakan, IBLIS iaitu Raja Azazil (Lucifer) berjaya mengKAFIRkan sekurang-kurangnya 2 RIBU JUTA manusia yang baru terdiri dari Umat Kristian SAHAJA. kamu rasa IBLIS boleh tersenyum atau tidak?

   Sebab itu misi terakhir Iblis sebelum Kiamat datang, adalah memusnahkan Ilmu Al-Quran secara total. Jika manusia seluruhnya menolak Al-Quran, maka semua manusia menjadi Kafir dan tidak tertinggal walau seorangpun dan TIDAK ADA LAGI ISTILAH ORANG BERIMAN KEPADA Allah swt mengikut SYARAK YANG DITETAPKAN-Nya dan inilah kebanggan Iblis.

   Tetapi Allah swt menegaskan di dalam banyak ayat-ayat Al-Quran, ISLAM tetap berdiri sehingga Kiamat kunjung tiba dan orang yang beriman sentiasa ada dalam menegakkan Ilmu Islam supaya manusia hidup dalam kesempurnaan iman dan darjat disisi Allah swt.

   “Tidak Cukup beriman Hanya Pada Kalimat Allah SAHAJA melainkan WAJIB Memahami, Mengimani Segala Ketetapan-Ketetapan Yang Ditetapkan Oleh Allah swt Berdasarkan Kitab-Nya”

   By, Penghibur

   • prokatolik says:

    1. Penghibur tidak boleh paksa umat kristian mengikut seperti cara tauhid umat islam kerana pihak kristian tidak mengimani kesahihan fakta al quran. Ini harus diakui oleh pendialog islam. Blog ini masih banyak topik untuk dibincang walaupun pihak kristian dan muslim tidak sependapat dalam topik ini.
    2. Pihak kristian tidak perlu menjelaskan sifat2 Allah persis muslim.
    3. Cara iblis (lucifer) mempedaya manusia menurut umat islam bukan sama dengan cara dari alkitab kristian.
    4. Menolak al quran tidak melevelkan sebagai kafir pada pendapat kristian.

 13. prokatolik says:

  Dan lagi, kristian tetap pada pendirian, islam hanya wujud selepas kenabian Muhammad di Gua Hira. Dan ini berbeza dengan keyakinan muslim bahawa islam telah ada sejak nabi adam lagi. Dan inilah keyakinan bersama. keputusan bersama. Yang harus diketahui masing-masing.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   (1) Saya begitu simpati dengan anda kerana kekurangan ilmu anda, sebab itu JANGAN BERANI MENGAKU MEMAHAMI ISLAM! Orang cakap jangan sombong, jangan menganggap diri tu lebih baik dari orang Islam sendiri, jangan menganggap diri tu dah penuh Ilmu Al-Quran. Saya dapat susun dengan baik ayat-ayat Al-Quran yang menceritakan tentang AGAMA PARA NABI berdasarkan Al-QUran dengan baik sekali.

   ISLAM BUKAN diwujudkan oleh Nabi Muhammad saw, tetapi ISLAM itu adalah kepunyaan Allah swt yang diperintahkan kepada Nabi Adam a.s sehingga hari ini. Ilmu syariat sesuai dengan keadaan yang Allah swt tetapkan dan kemudiannya Allah swt memerintahkan seluruh alam supaya patuh kepada syariat ISLAM yang terakhir yang diwahyukan kepada nabi Muhammad saw.

   Pengiktirafan ISLAM kepada suluruh para Nabi dari Nabi Adam a.s sehingga Nabi isa a.s TIDAK MENGIKUT CAKAP-CAKAP ORANG atau KAJIAN MANUSIA. Tetapi ISLAMnya Para Nabi itu kerana Allah swt MENYATAKAN dalam banyak Firman-Nya di dalam Al-Quran bahawa Nabi Adam a.s adalah seorang Islam, Nabi Nuh a.s adalah seorang Islam, Nabi Ibrahim a.s adalah seorang Islam, Nabi Ismail, Nabi Ishaq adalah Islam, Nabi yaakub sehingga kepada nabi isa a.s semuanya adalah ISLAM. kemudian Allah swt menyempurnakan Ilmu Islam sebagai Fitrah seluruh alam pada Era nabi Muhammad saw.

   Inginkan BUKTI, saya lebih suka kalau anda minta atau tanya saya Stephen, saya BUKAN KEDEKUT ayat-ayat Allah swt ini TETAPI saya simpan kerana hanya perlu dikeluarkan pada saaat semua orang menunggu jawapannya. Saya suka kalau kamu haus kebenaran ini.

   “Pengiktirafan ISLAM atau bukan kepada Nabi-Nabi sebelum Nabi Muhammad saw WAJIB merujuk kepada kenyataan di dalam Firman Allah swt, mana-mana pihak yang mengingkari pernyataan Allah swt bahawa Para Nabi adalah ISLAM, maka JATUH HUKUM KAFIR!”

   (2) Sebab itu anda Stephen tidak pernah sampai ke LEVEL seterusnya kerana anda tidak faham apa itu ISLAM, pada anda ISLAM hanya mengikut yang anda faham, padahal pengetahuan anda tak sebesar mana, MUNGKIN PENGETAHUAN ANDA tentang ISLAM, sama NIPIS seperti KULIT BAWANG! Ini FAKTA.

   “Pengetahuan Anda Stephen tentang ISLAM, Senipis Kulit Bawang Dan Tidak lebih Dari Itu”

   By, Penghibur

   • prokatolik says:

    Kata penghibur:
    1. Pengetahuan islam saya senipis kulit bawang
    – Tidak mengapa penghibur fikir begitu, itu hak dia. Pemain jerman kata england tidak menghormati pemain muda jerman pada kemenangan besar mereka di piala dunia.
    2. Penghibur mengambil fakta kesalihan fakta dari al quran yang ternyata tidak diiktiraf oleh lawan dialog. Selagi tiada kata sepakat, isu ini tidak selesai. Pihak kristian tetap tidak terima kesahihan fakta al quran. Ini adalah fakta. Perkara paling besar perbezaan fakta ialah tentang kewafatan Yesus sendiri. Umat islam harus perhatikan hal ini. Inilah yang menghalang dialog.
    3. Penghibur mahu saya meminta bukti dari al quran tentang keislaman para nabi terdahulu. Kalau sudah awal-awal tertolak, apakah maksud pembuktian itu.
    4. Penghibur nampaknya sudah bersedia untuk berdialog atau berdebat dengan pihak kristian termasuk pendeta / paderi kristian mungkin termasuk bishop. Artikel sudah tersusun rapi tunggu untuk dikeluarkan kata penghibur. Tidak hairanlah penghibur sudah berjaya memualafkan ramai umat kristian (maklumat dari blog hikmatun).
    5. Menurut penghibur, islam dan al quran adalah untuk seluruh manusia sejagat.
    6. Menurut penghibur, islam akan dijaga Allah sampai akhir zaman, demikian juga kepercayaan pengikut Yesus dalam kristian akan disertai Yesus sampai akhir zaman.

 14. prokatolik says:

  Dikemukakan makna dari wikipedia indonesia berkenaan maksud kafir.
  Kāfir berasal dari kata kufur yang berarti ingkar, menolak atau menutup.

  Kafir:
  Pada zaman sebelum Islam istilah tersebut digunakan untuk para petani yang sedang menanam benih diladang, menutup/mengubur dengan tanah. Sehingga kalimat kāfir bisa dimplikasikan menjadi “seseorang yang bersembunyi atau menutup diri”. Dalam bahasa Islam, kāfir sebuah kata yang digunakan untuk mejabarkan seseorang yang menolak/ tidak memeluk agama Islam.

  Jadi menurut syariat Islam, manusia kāfir terdiri dari beberapa makna, yaitu:

  Orang yang tidak beragama Islam atau orang yang tidak mau membaca syahadat,
  Orang Islam yang tidak mau shalat,
  Orang Islam yang tidak mau puasa,
  Orang Islam yang tidak mau berzakat.

  [sunting] Kata Kāfir dalam Al-Qur’an
  Di dalam Al-Qur’an, kitab suci agama Islam, kata kafir dan variasinya digunakan dalam beberapa penggunaan yang berbeda [2]:

  Kufur at-tauhid (Menolak tauhid): Dialamatkan kepada mereka yang menolak bahwa Tuhan itu satu.
  Sesungguhnya orang-orang kafir, sama saja bagi mereka, kamu beri peringatan atau tidak kamu beri peringatan, mereka tidak juga akan beriman. (Al-Baqarah ayat 6)

  Kufur al-ni`mah (mengingkari nikmat): Dialamatkan kepada mereka yang tidak mau bersyukur kepadaTuhan
  Karena itu, ingatlah kamu kepada-Ku niscaya Aku ingat (pula) kepadamu, dan bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu mengingkari (nikmat)-Ku (la takfurun). (Al-Baqarah ayat 152)

  Kufur at-tabarri (melepaskan diri)
  Sesungguhnya telah ada suri tauladan yang baik bagimu pada Ibrahim dan orang-orang yang bersama dengan dia; ketika mereka berkata kepada kaum mereka: “Sesungguhnya kami berlepas diri daripada kamu dan daripada apa yang kamu sembah selain Allah, kami ingkari (kekafiran)mu (kafarna bikum)…” (Al-Mumtahanah ayat 4)

  Kufur al-juhud: Mengingkari sesuatu
  ..maka setelah datang kepada mereka apa yang telah mereka ketahui, mereka lalu ingkar (kafaru) kepadanya. (Al-Baqarah ayat 89)

  Kufur at-taghtiyah: (menanam/mengubur sesuatu)
  Ketahuilah, bahwa sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah- megah antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani (kuffar)(Al-Hadid 20)

 15. prokatolik says:

  Menurut wikipedia Malaysia berkenaan kafir:

  Kalimat kafir berakar kata dari K-F-R (Kaf-Fa-Ra) yang bermaksud “menutup”. Pada zaman sebelum Islam istilah tersebut digunakan untuk para petani yang sedang menanam benih diladang, menutup/mengubur dengan tanah. Sehingga kalimat kāfir dapat dimplikasikan menjadi “seseorang yang bersembunyi atau menutup diri”. Dalam bahasa Islam, kāfir sebuah kata yang digunakan untuk mejabarkan seseorang yang menolak/ tidak memeluk agama Islam.

  Jadi menurut ajaran Islam, manusia kafir terdiri dari beberapa maksud, iaitu:

  Orang yang tidak beragama Islam atau orang yang tidak mahu membaca syahadat,
  Orang Islam yang tidak mahu solat,
  Orang Islam yang tidak mahu puasa,
  Orang Islam yang tidak mahu berzakat.
  [sunting] Kata Kafir dalam Al-Qur’an

  Di dalam Al-Qur’an, kitab suci agama Islam, kata kafir dan variasinya digunakan dalam beberapa penggunaan yang berbeza [2]:

  Kufur at-tauhid (Menolak tauhid): Dialamatkan kepada mereka yang menolak bahawa Tuhan itu satu.
  Sesungguhnya orang-orang kafir, sama sahaja bagi mereka, kamu beri peringatan atau tidak kamu beri peringatan, mereka tidak juga akan beriman. (Al-Baqarah ayat 6)

  Kufur al-ni`mah (mengingkari nikmat): Dialamatkan kepada mereka yang tidak mahu bersyukur kepadaTuhan
  Kerana itu, ingatlah kamu kepada-Ku niscaya Aku ingat (pula) kepadamu, dan bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu mengingkari (nikmat)-Ku (la takfurun). (Surah Al-Baqarah ayat 152)

  Kufur at-tabarri (melepaskan diri)
  Sesungguhnya telah ada suri tauladan yang baik bagimu pada Ibrahim dan orang-orang yang bersama dengan dia; ketika mereka berkata kepada kaum mereka: “Sesungguhnya kami berlepas diri daripada kamu dan daripada apa yang kamu sembah selain Allah, kami ingkari (kekafiran)mu (kafarna bikum)…” (Surah Al-Mumtahanah ayat 4)

  Kufur al-juhud: Mengingkari sesuatu
  ..maka setelah datang kepada mereka apa yang telah mereka ketahui, mereka lalu ingkar (kafaru) kepadanya. (Surah Al-Baqarah ayat 89)

  Kufur at-taghtiyah: (menanam/mengubur sesuatu)
  Ketahuilah, bahwa sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah- megah antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani (kuffar)(Surah Al-Hadid 20)

 16. Penghibur says:

  @Stephen

  PENGHIBUR : SIMPATI BUAT STEPHEN (Bahagian 1)

  Anda katakan saya umpama Pemain Bola Sepak England yang mMEMANDANG RENDAH Pemain Bola Sepak Jerman! TAPI SAYA JUGA INGIN MENGATAKAN pada anda Stephen, bahawa Anda ni MACAM PENGULAS BOLA SEPAK! Segala pandangan dan ulasan yang TIDAK jelas, masih harap-mengharap keputusan yang baik, pro kepada yang diminati, xbole terima kenyataan, berfikir-fikir dengan harapan ia adalah kenyataan, melayang-layang sampai ke bintang, terlalu banyak hipotesis yang BELUM TENTU KESUDAHANNYA.

  So, KATA SAYA MARI KITA BINCANG. Saya ingin mengajak berbincang supaya ia lebih jelas dan tidak melayang-layang tak tentu arah, umpama Lagu Ciptaan terbaru saya “SUPERMAN SESAT DILANGIT”.

  (1) Saya BUKAN mahu mendengar KESIMPULAN yang boleh dibuat, TETAPI yang saya HARAPKAN adalah HUJAH yang berautoriti, dan kamu UMAT KRISTIAN sepatutnya membuktikan Sifat Allah swt ini berdasarkan Kitab kamu dengan sempurna, malah kamu tidak dapat melakukan dengan baik, kerana semakin kamu menjelaskan semakin terbuka kepalsuan Kitab Bible tersebut!

  Ini BUKAN Soal Bola Speak England Tidak Menghormati Pemain Bola Jerman. Tetapi apa yang saya ketengahkan adalah Iman Para Nabi, Agama Para Nabi, KehebatanK itab Suci Al-Quran dan Satu-Satunya Kitab yang tidak memiliki sebarang keraguan (highclass level).

  (2) Apabila kamu katakan ISLAM bermula dari zaman nabi Muhammad saw, maka saya katakan kamu umat KRISTIAN SALAH 100%, Sepatutnya tanya dulu, kerana saya ADA BUKTI yang KONKRIT dari Al-Quran dan saya mampu susun dengan baik sekali. Tidak perlu kajian itu dan kajian ini, yang paling penting Al-Quran menjelaskan kedudukan semua Nabi-Nabi dari nabi Adam a.s sehingga Nabi Muhammad saw tentang hakikat yang sebenarnya.

  (3) Kamu umat Kristian TIDAK MENGIKTIRAF Al-Quran, tetapi memandai-mandai membuat hujah dari Al-Quran, pada masa yang sama “Pengetahuan Anda SENIPIS KULIT BAWANG Dan Tidak Lebih Dari Itu”. Oleh kerana itu saya simpati pada anda Stephen. Begitu juga dengan Oremust.

  (4) Nantikan lagi bidasan yang lebih menarik Stephen, kerana saya ingin mengajak anda bangun dari terus dibuai mimpi yang hakikatnya BUKAN KENYATAAN. “KAFIR” sebuah penjelasan yang jelas dari Allah swt.

  By, Penghibur

 17. prokatolik says:

  Penghibur:
  2) Apabila kamu katakan ISLAM bermula dari zaman nabi Muhammad saw, maka saya katakan kamu umat KRISTIAN SALAH 100%, Sepatutnya tanya dulu, kerana saya ADA BUKTI yang KONKRIT dari Al-Quran dan saya mampu susun dengan baik sekali. Tidak perlu kajian itu dan kajian ini, yang paling penting Al-Quran menjelaskan kedudukan semua Nabi-Nabi dari nabi Adam a.s sehingga Nabi Muhammad saw tentang hakikat yang sebenarnya.

  Komen: Sila kemukakan bukti yang konkrit dari al quran seperti yang anda maksudkan supaya dapat disimpan di blog ini. Semoga dapat dijadi rujukan bersama-sama. Sila kemukakan mengikut kronologi supaya lebih mudah diulas.

  Penghibur kata saya bersikap juruulas, jawapan saya ialah YA! Blog ini terbuka kepada jurudialog mahupun jurudebat. Saya akan bertindak pengerusi, laksana PENGERUSI DEWAN RAKYAT.

 18. prokatolik says:

  Saudara penghibur jangan tergesa-gesa menganggap blog ini tiada hala tuju yang jelas dan hanya melayang-layang. Blog ini baru bermula dan sedang membina kredibiliti sendiri. Penghibur berhujah dari pandangan islam dan kami berhujah dari pandangan kristian, tentulah ceritanya sangat bercanggah. Umpama medan magnet utara dengan selatan, caj positif dengan negatif. Penghibur, kita sedang dalam perjalanan membincangkan topik yang hebat untuk generasi kita.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   STEPHEN => “Umapa Magnet Utara Dan Selatan”

   PENGHIBUR => Baik Magnet Utara, Baik Magnet Selatan kedua-duanya dari sumber yang sama iaitu Allah swt. Juga secara simboliknya saya ingin jelaskan dan menetang HUJAH dari Oremust yang membezakan Allah Umat Islam dengan Allah Umat Kristian! Kenyataan Oremust DISANGGAH 100%! Kerana sama ada ISLAM, KRISTIAN, BUDDHA, HINDU, Sikh, Pagan dan apa pun kepercayaan dan keimanannya, TUHAN hanya Allah swt dan tiada yang lain.

   TAPI ada syarat dalam beriman kepada Allah BUKAN hanya pada nama-Nya SAHAJA TETAPI WAJIB mengikut ketetapan Allah Empunya Seluruh Alam. Jika tidak dengan perlahan manusia menghampiri FITNAH dan terjun ke LEMBAH KEKAFIRAN.

   MAKLUMAN : Saya tak singgah begitu lama di blog ni, saya mungkin reply dalam kali sahaja, kerana saya kena fokus benda lain. Anda terlalu memuji keupayaan saya untuk mengISLAMkan umat Kristian, sebenarnya saya sangat kecil jerr. Ada ribuan umat Islam yang lebih berkemampuan dan mempunyai Ilmu yang tinggi untuk membicarakan hal begini. Saya orang yang masih belajar dan terus belajar.

   (1) Saya membicarakan ISLAM, kerana ISLAM membicarakan tentang Allah dan kitab-Kitab-Nya iaitu Kitab Taurat, Kitab Zabur, Kitab Injil dan Shuhuf-Shuhuf yang diberikan kepada nabi-nabi lainnya. Sehingga hari ini, tidak ada satu ayat Al-Quran yang boleh dikatakan palsu dan tidak juga dapat dibuktikan salah kerana semua isi Kalam ini (Al-Quran) benar-benar dari Allah swt yang mencipta.

   Al-Quran menjelaskan keseluruhan cara beriman kepada ALlah swt sama ada ia benar atau salah, sama ada ia mengikut syarak atau tidak. Allah swt TIDAK PERNAH MENURUNKAN AJARAN KRISTIAN kepada manusia. Apabila saya bercerita atau share tentang ISLAM, maka saya sedang berkongsi tentang Kisah ISLAM dari Nabi Adam a.s shingga Nabi Isa a.s.

   (Surah Al-Hajj 22:67-70)

   (67) Bagi tiap-tiap umat, Kami adakan satu syariat yang tertentu untuk mereka ikuti dan jalankan, maka janganlah ahli-ahli syariat yang lain membantahmu dalam urusan syariaatmu; dan serulah (wahai Muhammad) umat manusia kepada ugama Tuhanmu, kerana sesungguhnya engkau adalah berada di atas jalan yang lurus.

   (68) Dan jika mereka mengemukakan bantahan kepadamu, maka katakanlah: “Allah Amat” mengetahui akan apa yang kamu lakukan.

   (69) “Allah akan menghukum di antara kamu semua pada hari kiamat, mengenai apa yang kamu berselisihan padanya”.

   (70) Bukankah engkau telah mengetahui bahawasanya Allah mengetahui segala yang ada di langit dan di bumi? Sesungguhnya yang demikian itu ada tertulis di dalam Kitab (Lauh Mahfuz); sesungguhnya hal itu amatlah mudah bagi Allah.

   Jika Nabi Adam a.s, Nabi Idris a.s, Nabi Nuh a.s, Nabi Daud a.s, Nabi Sulaiman a.s dan nabi-nabi lain hidup ditahun 2010, maka semua nabi-nabi Allah swt ini akan melaksanakan semua HUKUM HAKAM AL-Quran dan mereka TIDAK MENGIKTIRAF Ajaran Kristian, Buddha, Hindu, Sikh dan lain-lainnya.

   bersambung…

   By, Penghibur

 19. Penghibur says:

  @Stephen

  Iman Para Nabi, dari Nabi Adam a.s Sehingga Nabi Isa a.s adalah Membawa Ajaran ISLAM. Al-Quran mengiktiraf Ajaran Nabi-Nabi adalah Ajaran ISLAM dan semua Nabi-Nabi adalah ISLAM.

  (1) NABI TIDAK PERNAH MINTA DISEMBAH SEPERTI TUHAN

  Tidaklah patut bagi seseorang manusia yang Allah berikan kepadanya Kitab ugama dan hikmat serta pangkat Nabi, kemudian ia tergamak mengatakan kepada orang ramai: “Hendaklah kamu menjadi orang-orang yang menyembahku dengan meninggalkan perbuatan menyembah Allah”. Tetapi (sepatutnya ia berkata): “Hendaklah kamu menjadi orang-orang Rabbaniyin (yang hanya menyembah Allah Taala – dengan ilmu dan amal yang sempurna), kerana kamu sentiasa mengajarkan isi Kitab Allah itu, dan kerana kamu selalu mempelajarinya. Dan ia tidak pula patut menyuruh kamu menjadikan malaikat dan Nabi-nabi sebagai tuhan-tuhan. Patutkah ia menyuruh kamu dengan kekufuran sesudah kamu menjadi orang Islam? (Surah Ali’Imran 3:79-80)

  (2) PERJANJIAN PARA NABI

  Dan (ingatlah) ketika Allah mengambil perjanjian setia dari Nabi-nabi (dengan firmanNya): “Sesungguhnya apa jua Kitab dan Hikmat yang Aku berikan kepada kamu, kemudian datang pula kepada Kamu seorang Rasul yang MENGESAHKAN apa yang ada pada kamu, hendaklah kamu beriman sungguh-sungguh kepadanya, dan hendaklah kamu bersungguh-sungguh menolongnya”. Allah berfirman lagi (bertanya kepada mereka): “Sudahkah kamu mengakui dan sudahkah kamu menerima akan ikatan janjiku secara yang demikian itu?” Mereka menjawab: “Kami berikrar (mengakui dan menerimanya)”. Allah berfirman lagi: “Jika demikian, maka saksikanlah kamu, dan Aku juga menjadi saksi bersama-sama kamu.” (Surah Ali’Imran 3:81)

  (3) UMAT ISLAM BERIMAN KEPADA AJARAN NABI-NABI SEBELUMNYA

  Patutkah sesudah (mengakui dan menerima perjanjian) itu, mereka mencari lain dari ugama Allah? Padahal kepadaNyalah tunduk taat sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi, sama ada dengan sukarela ataupun terpaksa, dan kepadaNya lah mereka dikembalikan. Katakanlah (wahai Muhammad): “Kami beriman kepada Allah, dan kepada apa yang telah diturunkan kepada kami, dan kepada apa yang telah diturunkan kepada Nabi-nabi: Ibrahim, dan lsmail, dan Ishak, dan Yaakub, dan keturunannya, dan kepada apa yang telah diberikan kepada Nabi-nabi: Musa dan Isa, DAN SEKALIN NABI-NABI DARI Tuhan mereka. Kami tidak membeza-bezakan seseorang pun di antara mereka, dan kepada Allah jualah kami berserah diri (Islam)”. Dan sesiapa yang mencari ugama selain ugama Islam, maka tidak akan diterima daripadanya, dan ia pada hari akhirat kelak dari orang-orang yang rugi. (Surah Ali’Imran 3:83-85)

  PERHATIAN : Perkataan ARAB yang digunakan untuk menjelaskan Agama Para nabi adalah “MUSLIMUN”. Sila rujuk TEKS Quran.

  (4) AGAMA NABI IBRAHIM A.S

  (130) Tidak ada orang yang membenci ugama Nabi Ibrahim selain dari orang yang membodohkan dirinya sendiri, kerana sesungguhnya Kami telah memilih Ibrahim (menjadi nabi) di dunia ini; dan sesungguhnya ia pada hari akhirat kelak tetaplah dari orang-orang yang soleh yang (tertinggi martabatnya).

  (131) (Ingatlah) ketika Tuhannya berfirman kepadanya: “Serahkanlah diri (kepadaKu wahai Ibrahim)!” Nabi Ibrahim menjawab: “Aku serahkan diri (tunduk taat) kepada Tuhan Yang Memelihara dan mentadbirkan sekalian alam”.

  PERHATIAN : ISLAM bermaksud “Tunduk”, “Patuh”, “Berserah Diri”. Untuk lebih maklum rujuk TEKS Quran. Untuk menjelaskan maksud Berserah Diri di dalam ayat tersebut Allah swt menggunakan perkataan “ASLIM”, ASLAMTU”

  (132) Dan Nabi Ibrahim pun berwasiat dengan ugama itu kepada anak-anaknya, dan (demikian juga) Nabi Yaakub (berwasiat kepada anak-anaknya) katanya: “Wahai anak-anakku! Sesungguhnya Allah telah memilih ugama (Islam) ini menjadi ikutan kamu, maka JANGANLAH KAMU MATI MELAINKAN KAMU DALAM AGAMA ISLAM”.

  PERHATIAN : Dalam ayat ini perkataan yang kita dapat baca adalah “WA ANTUM MUSLIMUN”. Nabi Ibrahim berpesan kepada anak cucunya supaya JANGN MATI KECUALI DALAM MEMELUK AGAMA ISLAM. Ayat yang sangat jelas.

  (133) (Demikianlah wasiat Nabi Yaakub, bukan sebagaimana yang kamu katakan itu wahai orang-orang Yahudi)! Kamu tiada hadir ketika Nabi Yaakub hampir mati, ketika ia berkata kepada anak-anaknya: “Apakah yang kamu akan sembah sesudah aku mati?” Mereka menjawab: “Kami menyembah Tuhanmu dan Tuhan datuk nenekmu Ibrahim dan Ismail dan Ishak, iaitu Tuhan yang Maha Esa, dan kepadaNyalah sahaja kami berserah diri (dengan penuh iman)”.

  PERHATIAN : Dalam ayat ini perkataan yang kita dapat baca adalah “WA NAHNU LAHU MUSLIMUN.

  (134) Mereka itu adalah satu umat yang telah lalu sejarahnya; bagi mereka (balasan) apa yang mereka telah usahakan, dan bagi kamu pula (balasan) apa yang kamu usahakan; dan kamu tidak akan ditanya (atau dipertanggungjawabkan) tentang apa yang telah mereka lakukan.

  (135) Dan mereka (kaum Yahudi dan Nasrani) berkata: “Jadilah kamu pemeluk ugama Yahudi atau pemeluk ugama Nasrani, nescaya kamu akan mendapat petunjuk”. Katakanlah (wahai Muhammad: “Kami orang-orang Islam tidak akan menurut apa yang kamu katakan itu) bahkan kami mengikut ugama Nabi Ibrahim yang tetap di atas dasar Tauhid, dan bukanlah dia (Ibrahim) dari orang-orang musyrik”.

  PERHATIAN : Ayat ini menjelaskan bahawa umat ISLAM mengikuti AGAMA NABI IBRAHIM yang lurus, menTAUHIDkan Allah swt.

  (136) Katakanlah (wahai orang-orang yang beriman): “Kami beriman kepada Allah, dan kepada apa yang diturunkan kepada kami (Al-Quran), dan kepada apa yang diturunkan kepada Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail dan Nabi Ishak dan Nabi Yaakub serta anak-anaknya, dan juga kepada apa yang diberikan kepada Nabi Musa (Taurat) dan Nabi Isa (Injil), dan kepada apa yang diberikan kepada Nabi-nabi dari Tuhan mereka; kami tidak membeza-bezakan antara seseorang dari mereka (sebagaimana yang kamu – Yahudi dan Nasrani – membeza-bezakannya); dan kami semua adalah Islam (berserah diri, tunduk taat) kepada Allah semata-mata”.

  PERHATIAN : Perkataan yang kita dapat baca dalam ayat ini adalah “WA NAHNU LAHU MUSLIMUN” Semuanya jelas menunjukkan agama Para Nabi adalah ISLAM.

  (137) Maka kalau mereka beriman sebagaimana kamu beriman (dengan Kitab-kitab Allah dan Rasul-rasulnya), maka sesungguhnya mereka telah beroleh petunjuk; dan jika mereka berpaling (serta tidak mahu beriman dengan sebenar-benar iman) maka sesungguhnya mereka akan tinggal berkekalan dalam perbalahan dan permusuhan (dengan kamu); oleh itu (janganlah engkau khuatir wahai Muhammad) kerana Allah akan memeliharamu (dan umatmu) dari kejahatan mereka; dan Dia lah jua Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.

  (138) (Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: “Ugama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): celupan Allah yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam); dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat”.

  (139) Katakanlah (wahai Muhammad): “Patutkah kamu (hai kaum Yahudi dan Nasrani) membuat bantahan terhadap kami mengenai pilihan Allah dan pengurniaanNya ? Padahal Dia lah Tuhan kami dan Tuhan kamu. Bagi kami (faedah) amal kami dan bagi kamu pula (faedah) amal kamu (kalau diikhlaskan), dan kami adalah (mengerjakan amal dengan) ikhlas kepadaNya;

  (140) “Atau patutkah kamu mengatakan, bahawa Nabi Ibrahim, dan Nabi Ismail, dan Nabi Ishak, dan Nabi Yaakub beserta anak-anaknya, mereka semua adalah orang-orang Yahudi atau Nasrani, (padahal ugama mereka telahpun ada sebelum adanya ugama Yahudi atau ugama Kristian itu)?” Katakanlah (wahai Muhammad): “Adakah kamu yang lebih mengetahui atau Allah? Dan siapakah yang lebih zalim daripada orang yang menyembunyikan keterangan (saksi dan bukti) yang telah diberikan Allah kepadanya?” Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali lalai akan apa yang telah kamu lakukan.

  PERHATIAN : Allah swt MENEGASKAN bahawa apakah kamu menyatakan bahawa para Nabi itu adalah Penganut Agama Yahudi atau Nasrani? Tidak sekali-kali, Allah swt menjelakan dengan sempurna hakikat ini. Bahawa Allah swt MENGIKTIRAF bahawa Nabi-Nabi Allah swt sebelum kedatangan nabi Muhammad saw adalah ISLAM!

  bersambung…

  By, Penghibur

 20. Penghibur says:

  @Stephen

  Dibawah poin nombor 4 (AGAMA NABI IBRAHIM A.s) diatas, Rujukan Surah adalah Surah Al-Baqarah 2:130-140

  ————————————————————————————————————————

  ISLAM SEJAK DAHULU

  Dan berjihadlah kamu pada jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya Dia lah yang memilih kamu (untuk mengerjakan suruhan ugamanya); dan Ia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara ugama, UGAMA BAPA KAMU IBRAHIM. Ia menamakan kamu: “ORANG-ORANG ISLAM” SEMENJAK DAHULU dan di dalam (Al-Quran) ini, supaya Rasulullah (Muhammad) menjadi saksi yang menerangkan kebenaran perbuatan kamu, dan supaya kamu pula layak menjadi orang-orang yang memberi keterangan kepada umat manusia (tentang yang benar dan yang salah). Oleh itu, dirikanlah sembahyang, dan berilah zakat, serta berpegang teguhlah kamu kepada Allah! Dia lah Pelindung kamu. Maka (Allah yang demikian sifatNya) Dia lah sahaja sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Pemberi pertolongan. (Surah Al-Hajj 22:78)

  PERHATIAN : Perkataan yang kita dapat baca di dalam TEKS Quran adalah “..HUWA SAMMAKUMUL MUSLIMINA..”.

  KESIMPULAN : Setakat ini, TEKS Al-Quran menjelaskan dan menyatakan bahawa Nabi-Nabi Allah swt sebelum nabi Muhammad saw adalah ISLAM dan perjuangan mereka adalah ISLAM. Hidup mati perjuangan Nabi-nabi Allah swt sebelum Nabi Muhammad saw adalah ISLAM.

  By, Penghibur

 21. prokatolik says:

  Apabila penghibur kaitkan Bapa Abraham @ Nabi Ibrahim dengan islam, hal ini akan menyingkap sejarah nabi ishak dan ismail. Menurut kristian, Tuhan kepada Bapa Abraham ialah YHWH @ Yahweh yang disebut Allah Bapa oleh pengikut kristian. Oleh itu apabila keturunan ishak disebut, ianya hanya menceritakan hal keturunan ishak. Jika Nabi Daud dan Nabi Ayub disebut dalam al quran muslim, itu sebenarnya cerita dari susur galur keturunan ishak. Dan keturunan ismail langsung tidak disebut. Jika islam bermaksud tunduk atau patuh, ianya hanya menceritakan dari keturunan ishak. Jadi bagaimana pihak muslim dapat kaitkan keturunan ismail dengan kenabian Muhammad?

  • Penghibur says:

   @Stephen

   Sebenarnya anda tidak membaca dengan baik, ia sangat bersangkut paut dengan Nabi Ismail, malah dibahagian lain Allah swt menerima dan mengkabulkan doa Nabi Ibrahim a.s untuk melantik seorang Nabi dari keturunan Nabi Ismail a.s. Seperti yang saya katakan anda ini CUMA PENGULAS dan segala ULASAN ANDA PRO KEPADA YANG ANDA MINAT SAHAJA, anda tidak peduli sama ada hakikatnya benar atau salah. Anda masih lagi melayang-layang, diawang-awangan, masih terbuai, masih diulit mimpi. Namun pada peringkat ini sebahagian besar dari perbincangan menunjukkan Al-Quran menyatakan dengan JELAS bahawa Para Nabi dari Nabi Adam a.s sehingga Nabi Isa a.s adalah ISLAM!

   PERHATIAN : Sebab itulah saya kata anda ini Stephen sebenarnya berada dalam khayalan dan berharap segala HIPOTESIS itu menjadi kenyataan. Begitulah kalau kita tengok pengulas permainan Bola Sepak, pengulas lebih banyak membuat Hipotesis dan lebih banyak berkata-kata tentang pasukan yang dia minati secara tidak langsung disampaikan kepada peminat Bola Sepak. Pengulas akan kongsi perasaannya dan pengharapannya, betul atau tidak serba tidak jelas dan juga mengharap supaya orang yang mendengar pandangan atau cakap-cakap kosongnya, atau fikir-fikirnya diterima umum, padahal itu BUKANLAH HAKIKAT!

   Sehingga kini tiada seorangpun mampu membuktikan kepalsuan Al-Quran. Jika Al-Quran tidak dapat dibuktikan mengandungi kesalahan, maka PENJELASAN maksud “KAFIR” memenuhi konteks perbincangan kita dalam bab ini. Malah Al-Quran memberi jaminan ketulusan maklumat, semuanya jelas, yang halal dan yang haram, yang wajib dan sunat, semuanya jelas. Jika ada perkara yang tidak mampu dihurai maka perkara itu BUKANLAH KESALAHAN atau KELEMAHAN AL-Quran melainkan KELEMAHAN dan KEKURANGAN kita sebagai Insan.

   Sebagai contoh, begitu jugalah yang berlaku kepada Charles Darwin, yang banyak membuat kajian dan penuh dengan hipotesis semata-mata hipotesis dan berharap segala hipotesis itu adalah kenyataan. Sayang manusia tetaplah manusia, Oleh kerana itu Allah swt membekalkan Al-Quran yang sempurna Fitrahnya untuk seluruh alam, malah Al-Quran adalah sebagai sumber kekuatan dan membantu menyelesaikan masalah. dengan sempurna.

   Kisah Nabi Ibrahim, Nabi Ismail dan Nabi Muhammad saw, menyusul selepas ini, nantikan yerr Stephen. Fikiran kita terlalu subjektif, tetapi disinilah agungnya Al-Quran yang diwahyukan kepada Nabi Muhammad saw kerana Kitab Allah ini menjelaskan serta menyelesaikan masalah yang melibatkan Nabi-Nabi, Lukman Al-Hakim, Dzulqarnain, Nabi Isa a.s, Maryam.

   KESIMPULANNYA Al-Quran tidak hanya membicarakan untuk masa-masa tertentu sahaja, tetapi dari awal penciptaan alam ini sehingga ke hari ini. Mengapa kamu masih mahu ingkar?

   By, Penghibur

 22. Oremust says:

  @Penghibur

  Saya tidak rugi walau sesen pun kerana menolak Islam dan Koran. Saya merayu kepada Penghibur supaya tidak kerap menukar tajuk daripada ‘kafir’ menjadi ‘fitnah’, ‘Islam’ dan ‘Koran’. Jika nak katakan saya ‘kafir’, silalah berbuat demikian. Kenapa? Kehabisan idea?

  Penghibur masih lagi buta dan tuli. DBP tidak pun menyebut Allah Islam dalam definisi ‘kafir’. Tolonglah, jangan terus dibuai mimpi di siang hari!

  Memang benar Allah itu Esa tetapi bukan Allah Islam yang saya sembah dan percaya. Allah yang Esa itu ialah Allah Tritunggal Mahakudus: Allah Bapa, Allah Putera dan Allah Roh Kudus. Faham?

  • Penghibur says:

   @Oremust

   PENGHIBUR : SIMPATI BUAT OREMUST

   Jika saya membicarakan sesuatu, saya lebih suka ianya berkembang supaya kita faham konteksnya. Jika nak bincang diperingkat perkataan KAFIR ja, Sedangkan ada banyak persoalan dan penentangan kamu secara halus. Oleh itu saya jawab dalam bentuk konteks Kitab itu sendiri dan perkaitannya dengan “KAFIR”. Mohon maklum.

   (1) Anda tidak rugi, sebenarnya anda rugi kerana tidak mengetahui dan tidak mahu mengambil tahu tentang kebenaran.

   (2) Saya TIDAK MENUKAR TAJUK! Saya bahas berkenaan KAFIR dan FITNAH kerana ada perkaitan! Begitu juga ISLAM dan QURAN. Quran membentuk dan Bukti perjalanan ISLAM sejak dari nabi Adam a.s sehingga Nabi Muhammad saw.

   Saya hanya MEMBANTAH HUJAH PALSU dari anda Oremust! Apabila kamu mengatakan ISLAM wujud dimuka Bumi pada tahun 600M ++, maka saya katakan kamu SALAM 100%. So so perlu jelakan pada kamu kesempurnaan ISLAM.

   (3) Saya TIDAK BUTA dan TIDAK TULI, kerana yang BUTA dan TULI itu anda. Sekejap beriman kepada Bible, sekejap pula beriman pada Kamus DBP. Apakah Kamus DBP itu wahyu dari Tuhan Jesus (Perhatian : JESUS BUKAN TUHAN, Kitab Bible MEMBANTAH KETUHANAN JESUS Dengan Sendirinya).

   Kamus DBP tu ha ya diperingkat maksud perkataan, perkara yang penting, BAGAIMANA JATUHNYA HUKUM KAFIR KEPADA SESEORANG. Oleh itu saya jelaskan konteksnya, setakat mengimani nama “Allah” sahaja, mana cukup, WAJIB MEMAHAMI Sifat yang berdiri pada Dzat-Nya, juga WAJIB menSUCIkan Allah swt dari segala bentuk penyembahan yang syirik. Juga WAJIB mengikuti apa yang dihalalkan dan apa yang diharamkan dan apa yang diwajibkan dan apa yang diharuskan.

   Oremust, Kamus DBP WAHYU kepada umat Kristian kerr? Sudah dijelaskan, perkataan seperti, KAFIR, FITNAH, MODEN dan ada beribu lagi perkataan yang kita gunakan setiap hari merupakan BAHASA ARAB.

   Tanpa anda sedar, Hari-Hari dalam seminggu juga adalah dalam Bhasa Arab seperti berikut

   AHAD = WAHID = 1

   ISNIN = ISNANI = 2

   SELASA = SALASA = 3

   RABU = ARBA’A = 4

   KHAMIS = KHAMSA =5

   SABTU = SAB’A = 7

   PERHATIAN : Oremust, anda masih mahu menyatakan bahawa Perkataan-Perkataan yang kita bincangkan adalah perkataan HAK MILIK Bahasa Melayu 100% ? TIDAK saya katakan pada kamu. Sememangnya Bahasa Melayu banyak perkataan pinjaman.

   (4) TRITUNGGAL BUKAN ESA! Saya pernah minta anda buktikan satu ketika dulu, sila BUKTIKAN bahawa TRITUNGGAL adalah Esa, dimana ayat di dalam kitab Bible yang menyatakan bahawa TRITUNGGAL adalah Esa, bahawa mereka (Bapa, Putera dan Roh Kudus) adalah SATU TUHAN! Sila buktikan mereka adalah TUHAN yang TIDAK TERPISAH, bahawa mereka SATU Dzat!

   Saya berani cakap dengan awak Oremust, jawapannya TIDAK ADA! Triniti adalah REKAAAN MANUSIA, TRINITI adalah perancangan manusia, umpamanya orang jual Produk, pihak Syarikat perlu mengIKLANkan produk baru mereka, maka TRINITI adalah Ajaran Acuan baru dari manusia dan ia sangat bersangkut paut dengan Kesesatan Ilmu yang membawa kepada keKAFIRan yang nyata.

   “TRINITI Adalah Produk (Acuan) Baru Dari Manusia Untuk Manusia Dipersembahkan Kepada Allah swt. Namun Allah swt Menjelaskan Bahawa Untuk Menyembah Allah swt WAJIB Mengikut Syariat Yang Ditetapkan-Nya Iaitu Jalan Para Nabi yang Membawa Akidah ISLAM. Ajaran TRINITI Tidak Diiktiraf Allah, Malah Ajaran Itu Adalah Ajaran Orang Yang KAFIR Kepada Allah swt”

   Oremust, anda Faham?

   By, Penghibur

   • Oremust says:

    Dalam Kamus DBP, definisi ‘kafir’ telah dibukukan. Siapalah saya untuk menukar definisi itu kerana Kamus DBP memiliki autoriti. Selagi DBP belum menukar takrifan ‘kafir’, janganlah saudara Penghibur cuba menegakkan bulu yang basah.

    Sekiranya Penghibur mengatakan bahawa Kamus DBP adalah palsu, maka saya tidak boleh berbuat apa-apa. Ini adalah urusan antara Penghibur dengan DBP. Seperti mana kamu menolak DBP, saya juga menolak Koran dan argumen kamu yang diputarbelitkan!

    Jika Penghibur menolak DBP, itu urusannya. Saya tidak kisah.

    Saya bukan bercakap tentang ‘hukum jatuh kafir’, saya berbicara tentang kata ‘kafir’. Faham?

    Saya TIDAK MINAT dengan bahasa Arab.

    Jika Penghibur berminat untuk berdebat dengan Triniti, sila buka thread baru. Jangan dicampur baur dengan tajuk lain dalam thread ini!

 23. Oremust says:

  @ Penghibur

  Agama Islam TIDAK WUJUD dalam zaman Yesus Kristus. Nabi kamu Muhammad menemukan agama Islam sekitar tahun AD 610. Kenyataan saudara Penghibur hanyalah mimpi di siang hari! Sila rujuk: en.wikipedia.org/wiki/Muslim_history#Origins. Sebelum kelahiran nabi kamu Mohammad, tiada nabi di zaman Perjanjian Lama yang mengenali Mohammad.

  Yesus Kristus adalah Allah dan TIDAK PERLU diselamatkan. Baginda adalah Juruselamat Manusia. Jika Penghibur percaya akan selamat kerana percaya kepada Mohamad, buktikan bahawa Mohammad sudah selamat dan berada di Surga pada saat ini!

  • Penghibur says:

   @Oremust

   PENGHIBUR : SIMPATI BUAT OREMUST

   Sejarah Nabi Muhammad saw bermula pada tahun 600++M, itu sejarah Kerasulan nabi Muhammad saw serta syariat ISLAM yang terakhir yang diperintahkan Allah swt kepada-Nya. Apa masalah?

   Di dalam ISLAM, untuk mengenali dan memahami sejarah WAJIB seiringan dengan dengan Firman di dalam Al-Quran, jika kamu katakan ia bermula pada tahun 600++M, saya tidak menolak, TETAPI WAJIB difahami, bahawa Nabi Muhammad saw adalah Penutup Segala Nabi.

   Apakah maksud Penutup Segala Nabi? tak perlu saya jelaskan lebih jauh, sebab anda patut faham, Tahun yang anda sebutkan adlah sejarah bermulanya utusan terakhir dari Allah swt.

   Autoriti pernyataan anda TERTOLAK dengan KESAKSIAN Al-Quran! Ini kerana Allah swt menyatakan Nabi-nabi dari nabi Adam a.s sehingga Nabi isa a.s adalah ISLAM, siapa saya untuk mengubah FAKTA? dan siapa juga anda untuk mengubah FAKTA? Siapa anda Oremust?

   By, Penghibur

   • Oremust says:

    Fakta: Nabi kamu Muhammad menemukan agama Islam sekitar tahun AD 610. Ini fakta yang disahkan benar oleh Wikipedia. Saya lebih mempercayai Wikipedia daripada kesaksian Penghibur. Tiada siapa yang tahu tentang Islam sebelum Muhammad dilahirkan. Saya menolak bahawa Muhammad adalah nabi segala nabi. Adam dan Yesus bukan Islam. Adam umat Yahudi. Yesus juga umat Yahudi yang telah mendirikan Gereja-Nya 2000 tahun yang lalu. Sebelum Koran ditulis oleh Muhammad, Alkitab (Kristian) telah wujud lebih awal. Saya menolak Koran sebagai fakta kerana saya bukan Islam. Pokoknya, Penghibur sendiri sudah setuju bahawa Islam lahir sekitar 600 AD.

  • Penghibur says:

   @Oremust

   Saya TAK KATA Kamus DBP Palsu, apa yang saya jelaskan, JATUHNYA HUKUM KAFIR itu kerana tidak mengikut SYARAK. Apa itu Syarak? Syarak itu adlah ketetapan yang WAJIB diikut dalam beriman kepada Allah swt. Setakat beriman kepada Allah hanya pada nama, sesiapapun boleh. Poin utama disini adlah bagaimana JATUHNYA HUKUM KAFIR itu kepada umat Kristian.

   Ya, jika kamu kat kamu sembah Allah, ya itu FAKTA benar, tetapi adakah kamu menyembah Allah swt mengikut ketatapan yang ditetapkan oleh-Nya dan bebas dari sebarang penyembahan yang berupa syirik lagi mempersekutukan atau meletakkan kedudukan Allah seperti haiwan?

   Disinilah titik penilaiannya.

   By, Penghibur

 24. prokatolik says:

  Memandangkan tajuk ini terlalu umum, banyak isu telah dibangkitkan. Topik khusus perlu dibuka. Saya mencadang tajuk diberi: Agama islam menurut pandangan pendebat muslim dan pendebat kristian. Jika ada cadangan bernas, silalah mencadang.

 25. Penghibur says:

  @All

  Disini saya ingin menyatakan simpati saya kepada Oremust KERANA KEHABISAN MODAL BICARA, yang JELAS KEHABISAN OKSIGEN UNTUK MEMBANTAH HUJAH KEBENARAN ISLAM.

  Oremust hanya mampu berTUHANkan Kamus DBP dan wikipedia, padahal saya sebagai ISLAM mengemukakan BUKTI berdasarkan Kitab Suci Al-Quran juga merujuk kepada TEKS Al-Quran.

  Jika Sejarah nabi Muhammad saw bermula pada tahun 600++ Masehi, maka SAYA TIDAK MENOLAK, pernyataan itu benar, CUMA YANG MENJADI PERSOALAN KEPADA UMAT KRISTIAN ADALAH< CARA KAMU UMAT KRISTIAN MEMAHAMI ISLAM ITU SALAH 100%, Cara kamu mencerna data-data itu SALAH 100%.

  hakikatnya kesaksian Al-Quran lah yang maha Benar, kerana Allah swt menegaskan bahawa nabi-Nabi adalah ISLAM! Muktamad.

  http://penghibur114.wordpress.com/2010/06/30/agama-para-nabi-adalah-islam/

  By, Penghibur

  • prokatolik says:

   Apabila Oremust menolak bukti yang dikemuka penghibur, dialog ini gagal. Dan matlamat tidak tercapai.

   • Penghibur says:

    @Stephen

    PENGHIBUR : SIMPATI BUAT OREMUST DAN STEPHEN

    Saya amat bersimpati dengan tahap pengetahaun anda, namun begitulah Ilmu Umat Kristian, tak kemana. mengaku Faham ISLAM tapi sebenarnya “Ilmu atau Pengetahuan Kamu berdua Senipis Kulit Bawang Dan Tidak Lebih”

    Al-Quran lebih Agung dari WIKIPEDIA, Al-Quran Lebih Agung dari Kamus Dewan bahasa Dan Pustaka. Jika kamu menghayati konteks yang saya bincangkan disini berdasarkan Al-Quran, sudah jelas kamu akan melihat ISLAM bermula dari mana! Saya tak perlu ulang beribu kali.

    Tuhan hanya Allah tempat orang yang tunduk dan patuh dan berserah diri. Jika kamu menolak ilmu yang baik maka saya sudah pun menjelaskan dengan baik sekali berdasarkan Al-Quran dan BUKANNYA bergantung pada WIKIPEDIA atau Kamus DBP semata-mata.

    Oremust memaksa supaya saya menerima keterangannya, saya taat hanya kepada Allah swt. Kitab Bible yang kononnya membawa AJARAN TRINITI adalah merupakan PRODUK BARU dari Manusia untuk Manusia dengan MENGATASNAKAN Allah swt.

    Kesimpulannya, menunjukkan bahawa JELASLAH maksud perbincangan pada room ini iaitu maksud perbincangan kita bahawa “UMAT KRISTIAN TIDAK BOLEH MARAH JIKA UMAT ISLAM KATA KAMU KAFIR”

    Jika kamu tidak suka dipanggil KAFIR, maka peluklah ISLAM, dan kami UMAT ISLAM akan berhenti memanggil kamu KAFIR.

    By, Penghibur

  • Oremust says:

   Dialog ini tentang maksud sebenar kata KAFIR, bukan tentang ISLAM. Berdasarkan definisi Kamus DBP, umat Kristian tidak tepat jika digelar kafir. Tetapi jika Penghibur hendak juga melabelkan umat Kristian sebagai kafir, saya tidak ada halangan.

   Saya sudah memahami maksud ‘kafir’ dan tidak berminat untuk mempelajari agama Islam. Kamu sebenarnya mengatakan bahawa DBP salah 100%, jika begitu, sila hubungi DBP untuk dibuat pembetulan.

   Sebelum tahun 600, tidak ada nabi yang beragama Islam kerana agama Islam BELUM WUJUD! MUKTAMAD.

   • Penghibur says:

    @Oremust

    Hehe, berdasarkan KAMUS BDP? Wah ini Kitab kedua Kristian selepas kitab Bible, baik minta Pope Benedict meWARTAkan Kamus DBP adalah rujukan utma selepas Kitab bible.

    Sebnbenarnya KAMUS hanya membawa pengertian dari segi maksud perkataan. namun saya jelaskan kepada Oremust, BUKAN semata-mata anda beriman dengan kalimat “Allah” maka anda tidak tersenarai sebagai umat “KAFIR”!

    Beriman kepada Allah, tetapi tidak mengikut ketetapan-Nya, juga membawa kepada ke-KAFIRan yang nyata.

    Jika hanya diperingkat kamus DBP, nanti jika umat Hindu mengaku beriman kepada Allah, maka mereka akan terlepas daripada dikatakan KAFIR! Di dalam Kitab Hindu juga disebut nama Allah dengan perkataan “Allo” di dalam Kitab Upanishad! Anda mahu membantah?

    So juga umat Hindu mneyatakan mereka beriman kepada Allah tetapi dengan mengikut dan merujuk Kitab Hindu! Adakah Umat hindu KAFIR atau tidak? atau umat Kristtian mengiktiraf Agama Hindu BUKANLAH Kafir kepada Allah, kerana mereka mengaku mengimani Allah?

    Kawan saya seorang penganut Buddha percaya adanya Tuhan, saya kata nama Tuhan adalah Allah, dia kata dia percaya Allah itu wujud tetapi dia tetap saja beriman kepada Kitab Buddha, dan jelas kepada kita dia tetap Kafir kepada Allah kerana tidak beriman kepada Allah swt dengan sempurna.

    “Al-Quran Adalah Kesempurnaan Iman”

    Kami umat ISLAM tidak akan mengiktiraf mana-mana agama yang mengimani Allah swtTETAPI tidak melalui Al-Quran, selain dari Kitab Suci Al-Quran, kesemuanya adalah palsu kerana Al-Quran telah menjelaskan duduk sebenarnya semua fakta-fakta ini. ia juga merangkumi kitab Taurat, Kitab Zabur (Mazmur), kitab Injil serta suhuf-suhuf kepada Nabi lainnya, semuanya JELAS dan nyata.

    Disinilah nilai Al-Quran sebagai kesempurnaan iman manusia, Al-Quran berbicara dengan jelas dan nyata, mudah, mempesonakan kerana Allah swt memberi kepada kita cahaya kebenaran yang mana keberuntungannya akan dipulangkan Allah swt kepada kita dengan balsan Syurga.

    By, Penghibur

   • prokatolik says:

    Saya tidak tahu banyak tentang agama buddha, hindu mahupun sikh. Jadi saya tiada ulasan. Di pihak kristian, kepercayaan di buddha tidak mencukupi untuk menggambarkan umat beriman, ianya harus dilengkapi dalam kepercayaan Yesus seperti yang diimani kristian iaitu Yesus telah wafat dan hidup kembali.

    Berkenaan DBP, kenapalah penghibur bercakap mcm budak-budak, hanya lebih main emosi. Penghibur ini emosional ka sejak lahir atau baru-baru saja emosional? Apa yang menyebabkan beliau jadi sedemikian?

   • Penghibur says:

    @Stephen

    Saya tak emosional pon, yang macam budak-budak tu kamulah, kerana menolak kenyataan kami berkenaan agama kami iaitu ISLAM yang dianugerahkan Allah swt kepada seluruh alam.

    Jadi anda sebagai pengulas, hanya setaraf dengan Charles Darwin.

    “Apa Bezanya Anda Stephen Cahrles Darwin? Pemikiran Kamu Sama Penuh Dengan Hipotesis”

    By, Penghibur

 26. Penghibur says:

  @Oremust

  Sebenarnay bermula pada tahun 600++ Masehi itu adalah bermulahnya SEJARAH PENUTUP SEGALA NABI, pada tahun 600++ itu adalah bermulanya Kisah Utusan Terakhir dari Allah swt yang membawa “Kitab Perjanjian Terakhir” dari Allah swt iaitu Al-Quran Al-Karim.

  By, Penghibur

  • prokatolik says:

   Oremust berkata beliau tidak beriman kepada yang dipercayai penghibur, masakan penghibur tidak memahami hala tuju perbincangan. Penghibur tidak perlu memaksakan fakta beliau kerana tiada erti bagi lawan bicara.

   • Penghibur says:

    @Stephen

    Anda merepek apa Stephen, apakah apabila saya menjelaskan duduk sebenarnya sesebuah perkara, maka anda katakan pernyataan saya salah tentang Islam?

    Jadi sebenarnya setelah kamu dapat kenyataan yang sebenarnya, kamu tetap menolak, kerana jika kamu menerima dan mencerna dengan baik ulasan yang saya berikan, maka KAMU AKAN KEHABISAN OKSIGEN UNTUK MENENTANG ISLAM, KAMU AKAN KEHABISAN MODAL BICARA UNTUK MENYERANG ISLAM.

    Kamu tidak perlu melakukan hal ini, sebaliknya, kamu simpan data-data ini dan jelaskan kepada Kristian yang yang bahawa ISLAM bermula dari nabi Adam dan bukan bermula dari nabi Muhammad saw dan pokik Akidahnya adalah sama sejak dari nabi Adam a.s sehingga ke zaman nabi Muhammad saw.

    Cuma ini yang anda perluka IKLANKAN kepada umat Kristian, insyaAllah, mereka akan tinggalkan Kristian dan tiada ruginya tinggalkan Kristian. masuklah kedalam Islam seluruhnya, kerana Islam ada jalan sebenarnya.

    By, Penghibur

  • prokatolik says:

   Dalam iman kristian pula, sesiapa yang menyangkal fakta Yesus disebut antikristus. Kebetulan, ajaran Nabi Muhammad mengajar bahawa Yesus tidak wafat. Pada masa ini semua kristian beriman bahawa Yesus memang wafat. Selepas 610 tahun, wujud sesuatu fahaman yang sangat bercanggah iaitu Yesus tidak mati, apa pendapat yang mendengarnya? Mesti andaian yang pertama ialah antikristus. Sebab bercanggah dengan yang dipercayai kristian iaitu Yesus mati di salib.

   • Penghibur says:

    @Stephen

    Umat Islam tidak pernah membantah Nabi Isa a.s (Jesus), kerana Nabi Isa a.s (Jesus) adalah sebahagian dari iman ISLAM dan merupakan Nabi-nabi dalam ISLAM yang WAJIB DIMANI DAN DIKETAHUI, jika umat ISLAM tidak mengimani Nabi Isa a.s (Jesus) maka jatuh HUKUM KAFIR. Ini jelas Al-Quran menceritakan hal ini dengan sempurna, BUKAN HANYA Nabi isa a.s tetapi seluruh para Nabi dari nabi Adam a.s.

    Patut kamu berkata demikian? Kami mengimani nabii-nabi mengikut syariat yang ditetapkan Allah swt, dan saya dah jelaskan dberdasarkan Surah Al-Baqarah 2:130-140.

    tetapi kami katakan kamu KAFIR kerana menyambah Allah dengan mempersekutukannya dengan sesuatu yang lain dan sesuatu yang tidak layak bagi Allah swt. Maka kamu tetaplajh “KAFIR”!

    By, Penghibur

  • Oremust says:

   Sebelum tahun 600, Koran belum wujud. Islam juga belum wujud. Jangan cuba menegakkan bulu yang basah!

   • Penghibur says:

    @Oremust

    (1) Cuma ini penjelasan anda? Saya harap anda yang jangan menegakkan bulu yang basah. Saya begitu simpati pada anda Oremust, kerana anda menolak penjelasan saya tentang ISLAM, percayalah Oremust, saya ini salah seorang dari 1.6 Ribu Juta umat Islam.

    Saya berbicara berdasarkan Teks Al-Quran. Al-Quran menjelaskan Nabi-nabi adalah ISLAM. MUKTAMAD.

    (2) Anda menyatakan Al-Quran datang setelah Tahun 600, saya katakan ya kerana Al-Quran adalah Kitab Perjanjian Terakhir dari Allah swt. Kitab Perjanjian Lama dan kitab Perjanjian Baru BUKANLAH MUKTAMAD kerana jawapan bagi semua isu ni adalah di dalam Kitab Perjanjian Terakhir.

    By, Penghibur

    By, Penghibur

 27. prokatolik says:

  Penghibur kata al quran lebih agung berbanding wikipedia. Dapatkah pembaca yang bijaksana memahami maksud penghibur? Orang kecil pun boleh cakap demikian. Wikipedia berfungsi sedemikian fungsinya, al quran wujud sedemikian wujudnya. Muslim beriman kepada al quran dan pihak kristian tidak. Hal ini harus difahami. Biarpun seribu kali atau sejuta kali dijelaskan penghibur, pihak kristian tetap tidak mengakuinya. Bagaimana usaha penghibur atau anak murid Ahmad Deedat menyakinkan tetapi pendirian tetap sama. Satu hal yang harus difahami pendialog islam iaitu tentang fakta kematian Yesus. Semua kristian percaya Yesus disalibkan. Apabila al quran atau tafsiran al quran mengatakan Yesus diserupakan, maka gugurlah keyakinan kristian terhadap al quran. kristian tetap wujud sejak dahulu sampai sekarang kerana perbezaan pendapat ini. banyak keraguan al quran dari sudut pandang kristian.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   (1) Saya dapat menjelakan dengan sebaik mungkin tentang keadaan sebenar ISLAM dan dari mana ia bermula berdasarkan TEKS Al-Quran, maka dengan ini saya membantah hujah kamu 100% yang sebenarnya tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan.

   Saya dah jelaskan Al-Quran tidak mengikut pandangan manusia, apa juga pandangan manusia dan kajian manusia, Al-Quran boleh saja bersetuju dan boleh juga bertentangan. Inilah mukjizat Al-Quran.

   (2) Penjelasan saya berkenaan ISLAM sejak dari nabi Adam a.s sehingga Nabi isa a.s memenuhi maksud berdasarkan TEKS Al-QUran, makah sekali lagi hujah kamu 100% dibantah!

   (3) Sejarah Kerasulan nabi Muhammad saw bermula pada Tahun 600++Masehi adalah menunjukkan bermulanya Sejarah Utusan Terakhir dari Allah swt iaitu Sejarah Penutup Segala Nabi juga membawa maksud Kesempurnaan Islam sebagai rahmat, pedoman, petunjuk bagi seluruh alam dan juga merupakan utusan untuk seluruh Para Nabi. Sekali lagi hujah kamu dalam bab ini dibantah 100%!.

   (4) WIKIPEDIA dan kamus DBP Bukanlah kalamullah, untuk memahami Konteks sebenarnya WAJIB merujuk Firman Allah swt, kerana setiap ayat di dalam Al-Quran adalah BUKTI! Sekali lagi hujah kamu dalam bab ini dibantah 100%.

   (5) Jika kamu tidak beriman kepada Al-Quran, maka KAMU TIDAK PATUT MARAH, JIKA KAMI MENGATAKAN KAMU ADALAH KAFIR iaitu “UMAT KAFIR”. Jika tak suka dipanggil Kafir, maka peluklah ISLAM, dan kami akan berhenti memanggil kamu KAFIR!

   (6) Bab Kewafatan Jesus (a.s) di Tiang Salib adalah Kisah Palsu dari Ahli Kitab! Jika dalam TAUHID pun kamu tidak mampu menjelaskan dengan baik, malah kedudukan Allah swt sebagai Tuhan direndah-rendahkan seperti haiwan, maka jelas tidak perlu dibincangkan diperingkat Kisah penyaliban ini kerana ia jelas bahawa Al-Quran SANGAT MEYAKINKAN Pendengarnya darilah hal Sifat yang berdiri pada Dzat Allah swt sehingga menyentuh Bab Para Nabi, dan begitu pula dalam bab hukum hakam (Ilmu Fekah). Sekali lagi hujah kamu dibantah 100%!

   (7) Al-Quran membicarakan Kitab Taurat, Kitab Zabur, Kitab Injil dan Shuhuf-shuhuf yang diberi kepda Nabi-Nabi lainnya, maka dengan ini Al-Quran adalah Kitab Perjanjian Terakhir dari Allah swt Yang Sempurna kerana membicarakan semuanya dan tidak tertinggal. Malah menegaskan akidah yang diperjuangkan sejak dari Nabi Adam a.s sehingga ke hari ini! dengan ini sekali lagi Al-Quran membidas hujah kamu 100%.

   “Al-Quran Kitab Yang Meyakinkan Pendengarnya, Hukum Hakamnya Jelas, Pendirian Al-Quran Tegas Dan Tidak Boleh Diubah”

   (8) Ajaran Kristian adalah PRODUK BARU (ACUAN) Pemikiran Manusia untuk Manusia dengan mengATASnamakan Allah swt. TRINITI juga adalah merupakan AJARAN SESAT! Sekali lagi penegasan Al-Quran membantah 100% HUJAH kamu umat Kristian.

   (9) Fikir-fikir kamu melayang-layang penuh dengan HIPOTESIS, kemudian terbayang-bayang macam-macam, padahal itu hanyalah PERSEPSI REKAAN, semua kepercayaan kamu adalah fikiran kamu sendiri yang menciptakan, kamu sebenarnya masih bermimpi, dengan banyak kenyataan yang saya berikan semoga kamu mendapat sedikit bantuan untuk mendekatkan diri kepada Allah swt.

   terimalah hadiah saya dibawah tajuk “AGAMA PARA NABI ADALAH ISLAM”.

   http://penghibur114.wordpress.com/2010/06/30/agama-para-nabi-adalah-islam/

   By, Penghibur

   • prokatolik says:

    Agama para nabi adalah islam adalah omong kosong yang dipaksakan oleh pendebat islam, sepatutnya islam mengambil kisah dari nabi-nabi melalui nabi ismail, bukannya melalui nabi-nabi orang yahudi atau israel. Sebab nabi-nabi israel adalah kepunyaan bangsanya bukan dari ismael. Selagi sumbernya al quran, pihak kristian tidak mengakui kesahihan al quran. Ini penghibur kena faham. Mcm x faham pula dia. Nanti kata penghibur, bagaimana berdialog kalau bukan dari al quran yang kami percaya? takkan guna sumber lain yang lagi kalian x percaya? Intinya al quran tidak diiktiraf kesahihannya. Kristian tetap percaya kematian Yesus dan itu bukan palsu. Kristian telah lama wujud kesan kepercayaan itu sebelum alkitab dibukukan.

 28. prokatolik says:

  Kristian tidak perlu mengikut @ mengucap dua kalimah syahadat (islam @ Nabi Muhammad) untuk mengelak ditafsir kafir oleh umat Muhammad. Kerana sejak dulu pun dari riwayat al quran sendiri, ROM telah menolak tawaran Nabi Muhammad untuk menganut fahaman baginda. Kenapa tawaran Nabi Muhammad ditolak? Kerana Yesus memang wafat, sedangkan idea Nabi Muhammad tidak wafat.

  Jika islam yang dianggap antikristus dalam kepercayaan kristian, pihak kristian akan fahaman yang dibawah Nabi Muhammad secara automatik jatuh hukum sebagai ajaran sesat. Mahukah pihak kristian menjadi sesat setelah mendapat pengetahuan bahawa Yesus benar-benar wafat untuk tujuan Allah?

  • Penghibur says:

   @Stephen

   Jika Rom menolak tawaran nabi Muhammad saw, maka mereka menolak kebahagian dunia dan akhirat. Nabi Muhammad saw BUKAN menawarkan Neraka, tetapi nabi Muhammad saw menawarkan kalam dari Allah swt yang mengajar manusia cara beribadat dengan betul lagi mengikut Syariat. Sesiapa boleh menyembah Allah, TETAPI persoalannya adlaah bagaimana kamu menyembah Allah swt?

   Jadi disinilah perlunya ada Nabi dari Allah swt, Allah swt telah mengambil Perjanjian pada seluruh nabi, dan nabi Muhammad saw akan bersaksi akan kebenaran mereka dan membetulkan keadaan.

   Jadi jelas, jika ROM menolak tawaran Nabi Muhammad saw, maka tidak ada paksaan kepada ISLAM, kerana jika seseorang terpaksa memeluk ISLAM, maka dia tidak beriman dengan hatinya, dengan perbuatannya dengan kata-katanya, melainkan kerana terpaksa. kebanyakan orang memeluk ISLAM adalah dengan kesedaran Ilmu!

   By, Penghibur

   • prokatolik says:

    1. Rom menolak kebahagian dunia dan akhirat? Yesus dimani mati tetapi idea al quran tidak. Pentafsir al quran kata kematian itu adalah palsu. Kristian sudah ada sebelum alkitab dibukukan. kristian sudah beriman kepada kewafatan itu sebelum alkitab kristian dibukukan.

    2. Banyak keraguan dalam al quran yang dicatat lebih-lebih lagi tafsiran.

    3. Kebanyakan orang memeluk islam juga kerana dibrain wash oleh muslim.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   (1) Apabila umat Islam mengangkat darjat Allah seperti yang diperintahkannya, apabila Islam memberishkan Nabi-nabi yang difitnah, patutkah kamu katakan kami sesat?

   Ilmu Islam sangat lurus dan jelas, tiada yang meragukan di dalam Al-Quran. Apa yang saya ingin katakan adlah Al-Quran adalah cermin kesempurnaan iman.

   Kisah Penyaliban jesus (a.s) BUKANLAH rekaan atau hasil pemikiran nabi Muhammad saw.

   Benda ni senang ja, kita boleh terima keajaiban demi keajaiban yang berlaku pada diri jesus (a.s) darilah beliau dilahirkan tanpa Bapa, kemudian dapat berkata-kata ketika dibuaian, kemudian dapat menghidupkan orang mati, dapat menyembuhkan penyakit sopak, dapat menyembuhkan orang buta dann mengetahui apa yang disimpan oleh orang awam dirumahnya. Semua ini kita boleh terima dengan hati yang terbuka.

   Jadi, apa yang saya ingin jelaskan disini adlah, jika sejak kelahirannya penuh dengan kemukjizatan dari Allah swt dengan izin Allah swt. Maka, kita patut terima bahawa mukjizat sekali lagi berlaku pada dirinya apabila Allah swt juga mengangkat Jesus (a.s) hidup-hidup ke langit.

   “Nabi Isa a.s dilahirkan penuh dengan kemukjizatan dari Allah swt, maka Allah swt juga mengangkat Nabi Isa a.s dengan mukjizat dari-Nya Adalah sebuah RASIONAL yang kita tidak boleh bantah hakikatnya”

   Akhir daripada isu Jesus (a.s) adalah beliau akan datang bersama kita sekali lagi dan menegakkan Pemerintahan Islam terakhir didunia dan kemudian baginda Nabi Isa a.s (Jesus) akan wafat seperti nabi-nabi lainnya.

   By, Penghibur

  • kamarul says:

   sebenarnya nabi2 dari kalangan Israel juga Islam, ini mesti kalian Kristian kena faham dengan jelas, mungkin saudara Pengahbur tidak mahu menyatakan demikian takut menyinggung perasaan anda.

   • prokatolik says:

    Mengikut pandangan kristian dalam menilai islam dari sudut pandang islam, sejarah nabi harus melalui nabi ismail. Dilarang pinjam nabi israel. Itu hanya putar belit pendebat islam dalam menambah pengikut.

   • Penghibur says:

    @Kamarul

    Betul pernyataan anda itu, Nabi-Nabi dari kalangan Israel semuanya ISLAM, semuanya mengikuti Agama Nabi Ibrahim (Abraham) iaitu ISLAM, berdasrakan firman Allah swt.

    @Stephen

    Tiada istilah meminjam Nabi dari Israel, semua Nabi-Nabi dari Israel adalah islam dan mengikuti Agama nabi Ibrahim dan sudah dijelaskan berdasarkan konteks Al-Quran melaui “Perjanjian Para Nabi”.

    By, Penghibur

  • ichthus says:

   Saya bersetuju dengan pendapat prokatolik & oremust, sememangnya Agama Islam HANYA wujud sekitar tahun 610M, nabi-nabi terawal sehingga kedatangan Mesias (Jesus)dan Dia telahpun menggenapi segala perjanjian lama..segala yang disebut perjanjian lama adalah mengenai Jesus..
   Peringatan Yesus:
   Akan ada nabi-nabi palsu muncul selepas kewafatanNya & kebangkitanNya..berjaga-jagalah wahai yang tetap percaya kepadaKu, Aku akan menyertai kamu yang percaya sehingga akhir zaman

 29. prokatolik says:

  Penghibur:
  Kesimpulannya, menunjukkan bahawa JELASLAH maksud perbincangan pada room ini iaitu maksud perbincangan kita bahawa “UMAT KRISTIAN TIDAK BOLEH MARAH JIKA UMAT ISLAM KATA KAMU KAFIR”

  Saya: Ya akan dibuat. Kata saya, di Malaysia, umat kristian tidak boleh marah jika umat islam kata kristian kafir kerana menurut umat islam, selain islam adalah kafir.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   (1) Bukan sekadar di malaysia, malah di seluruh dunia umat selin ISLAM TIDAK BOLEH MARAH jika DIPANGGIL “KAFIR”. jatuhnya Hukum KAFIR ini berdasarkan HUJAH, dan BUKAN suka-suka tetapi berdasarkan keterangan dari Allah swt melalui Firman-Nya di dalam Al-Quran.

   (2) Sekali lagi anda STEPHEN MEMBAWA KETERANGAN SALAH TENTANG KAFIR! Saya dah katakan, kamu TIDAK MEMAHAMI MAKSUD DENGAN BAIK, tetapi sangat TERBATAS, sebab itu lebih baik anda bertanya dan jangan mengulas kalau tidak tahu, nanti sendiri yang malu.

   Saya katakan, jika seseorang menganut Agama ISLAM, maka dia tidaklah dipanggil KAFIR! Namun seperti yang saya katakan pada pernbincangan sebelumnya, bahawa dalam beriman kepada Allah swt WAJIB mengikut Syarak dan ada syarat-syarat atau terma-terma untuk diikuti dan ditaati, jika tidak maka boleh jatuh kepada keFASIKan dan mana-mana Muslim yang tidak patuh atau mengingkari perintah Al-Quran boleh jatuh Hukum KAFIR. Tidak boleh mengimani Al-Quran spada sebahagiannya tetapi menolak sebahagiannya.

   Jadi perkara terpenting disini adalah, jika ingin menjadi orang islam WAJIB mengikhlaskan hati dan WAJIB taat pada perintah Allah, kerana jika tidak, Allah swt akan menghukum mana-mana orang islam yang ingkar. Ini dalam ISLAM, TETAPI menyentuh BUKAN ISLAM, sudah jelas Al-Quran menegaskan dengan sempurna siapa yang KAFIR dan siapa yang beriman kepada Allah swt mengikut Syarak.

   “Jangan Hanya Beriman Pada Nama-Nya (Allah) Tetapi Ikutlah Ketetapan Syarak, Al-Quran Adalah kitab Yang Meyakinkan Dan Hujahnya Jelas”

   By, Penghibur

 30. prokatolik says:

  Penghibur tetap pada hujahnya al quran yang diimaninya adalah benar dan tidak terbantah dan pihak kristian tetap pada pendiriannya. Oleh itu, semua tulisan penghibur tidak membawa apa-apa erti.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   Anda ini betul lah PEstandard Pengulas Bola Sepak penuh dengan Hipotesis, akhbar semalam menyatakan bahawa Bookie menang besar apabila Brazil KALAH dalam Piala Dunia ni! nampak tak hipotesis yang tidak menjadi kenyataan? Berjuta orang memilih Brazil akan sampai ke periingkat akhir, apa jadi? Itu BUKAN hakikatnya!

   Nah berbalik kepada perbincangankita dalam bab Agama, Al-Quran boleh bersetuju dan boleh bertentangan dengan kajian manusia dalam apa juga bidang Ilmu. Al-Quran TETAP dengan kenyataannya kerana Al-Quran datang dari Allah swt, empunya alam semesta ini.

   Jika anda tetap dengan pendirian anda sebagai Kristian, maka jelas anda “KAFIR” pada kebenaran.

   Kitab Bible BUKANLAH Kitab Allah, jika di dalamnya mengandungi kebenaran TETAPI nbgaimna dengan ribuan kesalahn Ilmiah di dalamnya yang memang tidak akan terjawab sehingga ke hari kiamat.

   Kitab Bible hanya sebuah Kitab Sejarah SAHAJA dan tidak lebih dari itu dan isi kandungannya serabut serba tidak masuk akal, tiada kekuatan, seperti pemikiran orang yang diawang-awangan.

   isyarat kebenaran ISLAM yang dibawa nabi muhammad saw sangat jelas apabila umat ISLAM menghadap Kiblat kearah jerusalem selama 17 bulam, ini adalah isyarat kepada umat israel bahawa Nabi Muhammad saw menyembah Tuhan yang disembah oleh Nabi Musa a.s, Nabi Isa a.s.

   tetapi umat Yahudi dan Kristian menolak kebenaran! Sehingga Allah memindahkan arah Kiblat ke mekah dan Ahli kitab tahu apa itu Kota Mekah.

   By, Penghibur

   By, Penghibur

   • prokatolik says:

    Jika penghibur guna brazil sebagai perbandingan, penghibur salah. Lihatlah penghibur sendiri yang cepat buat penilaian sendiri. Saya tidak pernah minat brazil sejak dulu. Saya minat robin van persi, arjen robben, wesley sneijder. Pada perkara kecil pun penghibur gagal buat hepotesis. Dasar kena brainwash.

   • prokatolik says:

    Malaysia sebagai negara islam tidak jadi halangan kami untuk percaya kepada injil. Malah kerajaan mempunyai pendirian yang jelas tentang hal bukan islam.

 31. prokatolik says:

  Penghibur:
  saya ini salah seorang dari 1.6 Ribu Juta umat Islam.

  Saya berbicara berdasarkan Teks Al-Quran. Al-Quran menjelaskan Nabi-nabi adalah ISLAM. MUKTAMAD.

  Saya: Biarpun penghibur dari 1.6 bilion umat islam dan apabila sumber al quran itu disebut, itu tiada makna. kristian tidak percaya kepada al quran. Yesus mati menurut iman gereja tetapi al quran kata tidak. Dakwaan nabi-nabi adalah islam hanyalah putar belit pendebat islam kalau dari pandangan kristian. Dakwaan islam ini umpama setitik minyak di lautan.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   Sebab itulah saya katakan kamu umat Kristian “KAFIR” sebab menolak kebenaran dari Allah swt. Kamu mahu beriman kepada Allah tetapi mempersembahkan ibadah yang salah kepada Allah swt.

   Umpamanya Qabil dan Habil anak kepada Nabi Adam a.s, kedua-dunya membuat korban suci untuk dipersembahkan kepada Allah swt. kedua-duanya memohon supaya Allah menerima korban mereka dengan niat yang baik dan tulus.

   Jika kedua-duanya melakukan korban kepada Allah dengan niat dan tujuan serta dengan ketulusan. Maka jelas pada kita, kedua-dunya melakukan ibadah kerana Allah. Jadi korkan suci dan doa yang mustajab adalah apabila manusia mengikut Syariat yang ditetapkan, maka korban itulah yang diterima Allah swt.

   Apa terjadi? Allah swt menerima korban Habil kerana Habil berada pada syariat yang ditetapkan Allah swt, manakal Qabil walaupun ikhlas tetapi tidak mengikut ketetapan Allah, maka ditolak.

   kamu tahukan, bahawa Qabil ingin berkahwin dengan adik kembarnya sendiri dan tidak mahu berkahwin dengan saudara kembar Habil HANYA KERANA KECANTIKAN! Hukum perkahwinan pada masa itu adalah bersilang dan tidak boleh kahwin adik kembar sendiri!

   Sekarang adakah manusia WAJIB patuh pada Allah atau Allah kena WAJIB Patuh kepada manusia?

   Jadi jelas disini bahawa manusia WAJIB patuh pada Allah swt, dan Allah swt tidak akan mengikut kehendak manusia, apa-apa juga perbuatan yang baik tetapi tidak mengikut syariat/ketetapan yang Allah swt berikan, maka tidak ada kompromi, jelas ianya akan ditolak.

   Maha Suci Allah swt, mana mungkin Allah swt menurut kemahuan hamba-Nya, kerana ketetapan (Qada dan Qadar) itu adalah hak milik Alllah swt. Jika ada manusia yang tidak suka pada Qada dan Qadar Allah swt, didalam Hadith Qudsi Allah swt berfirman, “Jika kamu tidak suka pada ketentuan (Qadar), maka carilah Qada dan Qadar yang lain, jika ada”!

   Kamu rasa ada Tuhan selain Allah? TIDAK ada samasekali. Sebab itu, apa juga perbuatan dan amalam WAJIB kita menurut kehendak Allah swt, disinilah kepentikan Al-Quran, dimana Al-Quran membicarakan semua Kitab Allah baik taurat, Zabur, Injil, Suhuf kepada nabi-Nabi lainnya. Akidah kesemua kitab ini sama iaitu mengESAkan Allah swt tanpa sebarang pemnyembahan yang berupa syirik mahupun menyekutukan Allah swt.

   “Al-Quran Sangat Jelas dan Meyakinkan Umat Manusia Kerana Ia Datang Dari Tuhan Kita iaitu Allah swt”

   By, Penghibur

   • prokatolik says:

    Tafsiran yang lemah daripada penghibur. Hal ini pula dijadi perbandingan, x relevan.

   • Penghibur says:

    @Stephen

    Ya kah tak relevan? kamu ingat Allah swt saja-saja kah turunkan Kisah nabi Adam a.s dan kisah Habil dan Qabil serta Kisah nabi-Nabi lainnya?

    Setiap ANEKDOT di dalam Al-Quran adalah ISYARAT dari Allah swt. jika kamu perhatiakn Kisah Iskandar Dzulkarnaain yang menguasai Timur dan Barat! kamu ingat saja-saja kah Allah swt me-WAHYU-kan hal Dzaulkarnain?

    Kisah Iskandar Dzulkarnain (Alexander) adalah ISYARAT MASA HADAPAN dari Allah swt kepada umat ISLAM, bahawa teknologi Imam Mahadi Sama hebat dengan Iskandar Dzulkarnain dan simboliknya yang dapat difahami adalah ISLAM akan menguasai TIMUR dan BARAT! teknologi Imam Mahadi akan melumpuhkan (bersaing) dengan Tenaga kafir akhir Zaman ini yang dikelolai Al-masih Palsu iaitu Al-Masih Ad-Dajjal.

    Anda mahu faham sekarang? Ingat saja-saja kah ayat-ayat Al-Quran tu? Nah begitulah disebalik kisah Habil dan Qabil, di dalamnya terdapat pelajarn bagi manusia yang mahu berfikir dan mahu menjadi insan yang taat kepada Allah swt serta perintah-Nya.

    Setiap perbuatan dan amalan serta pengajaran di dalam Al-Quran PERLU DI APLIKASIKAN ke dalam KEHIDUPAN seharian. InsyaAllah kebaikannya hanya di dalam pengetahuan Allah swt Yang Maha Mengetahui.

    By, Penghibur

 32. Penghibur says:

  @Stephen

  Agama Para Nabi adalah Islam BUKANLAH Putar belit FAKTA tetapi adalah HAKIKAT! Saya dah kongsi tentang Kisah Habil dan Qabil. Apabila Korban Suci Qabil TIDAK diterima Allah swt, apa yang berlaku? Sekali lagi saya nyatakan Qabil berniat untuk membunuh saudara kandungnya Habil dan Qabil berjaya membunuh habil.

  Dalam konteks moden hari ini, umat Islam yang berada di jalan yang benar dan mengikut syariat Allah swt dituduh bukan-bukan, difitnah merata-rata, dibunuh dengan sesuka hati dari umat KAFIR, kerana apa? kerana isunya kurang lebih macam kisah Habil dan Qabil, apabila tidak diterima Allah swt, maka timbul PENYAKIT HATI iaitu PENYAKIT ROHANI.

  (Surah Al-Baqarah 2:6)
  Sesungguhnya orang-orang kafir (yang tidak akan beriman), sama sahaja kepada mereka: sama ada engkau beri amaran kepadanya atau engkau tidak beri amaran, mereka tidak akan beriman.

  (Surah Al-Baqarah 2:10)
  Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka; dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran).

  (Surah Al-Baqarah 2:18)
  Mereka (seolah-olah orang yang) pekak, bisu dan buta; dengan keadaan itu mereka tidak dapat kembali (kepada kebenaran).

  By, Penghibur

 33. prokatolik says:

  Sila masuk topik apa agama nabi ibrahim @ bapa abraham.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   Hehe, awak nak mengarajh saya kerr?

   Minta maaflah, anda tiada hak mengarah saya, kalau mau bicara dengan saya, sila bahas dalam ruangan ini, kerana semua ini sangat berikatan dengan kamu iaitu , kamu adalah umat KAFIR!

   By, Penghibur

 34. prokatolik says:

  Ini diambil dari berita harian:

  Menafsir Islam ikut kaca mata agama lain boleh timbul ketegangan

  2010/07/05
  DEBAT mengenai kedudukan Islam dan negara Islam muncul lagi. Antara PAS dan Karpal Singh atau DAP, apakah agaknya bentuk negara Islam yang difahami mereka?

  Tujuan tulisan ini bukan untuk memanjangkan debat politik itu tetapi memaparkan kedudukan Islam dalam Perlembagaan bagi membolehkan pembaca mengimbas hakikat kedudukan Islam dalam sistem perundangan dan pentadbiran negara. Semoga dengan ini khalayak dapat melihat dan memahami kedudukan Islam tanpa dikawal fahaman politik yang keterlaluan mengenai isu ini. Dari sudut sejarah, Islam sudah lama bertapak di negara ini. Mungkin agama lain juga sudah lama berada di negara ini namun kewujudan Islam adalah yang paling menonjol. Banyak fakta sejarah menyokong kedudukan ini. Setelah kedatangan kuasa Barat ke negeri di Tanah Melayu, Islam kekal diiktiraf, walaupun undang-undang Islam disempitkan skopnya serta pentadbiran dan pengendalian perkara berkaitan Islam diletakkan di bawah bidang kuasa Raja Melayu bersama dengan adat dan istiadat Melayu. Setelah mencapai kemerdekaan, Islam diiktiraf sebagai agama bagi Persekutuan menerusi Per. 3(1). Negeri-Negeri Melayu terlebih dulu mengiktiraf Islam sebagai agama bagi negeri masing-masing dan ini dimaktubkan dalam Perlembagaan negeri Melayu terbabit. Negeri Melaka dan Sabah meminda Perlembagaan masing-masing dan mengiktiraf Islam sebagai agama bagi negeri mereka selepas kemerdekaan. Sehingga kini Sarawak belum meminda mengiktiraf Islam sebagai agama bagi negeri itu.

  Perlembagaan Persekutuan menyebut agama Islam secara nyata. Ia memberi ruang yang begitu luas kepada Islam. Perkara 12 (2) memberi mandat kepada kerajaan untuk membantu institusi pendidikan Islam, Per. 11(4) memberi kuasa kepada negeri untuk menggubal undang-undang bagi menyekat pengembangan agama bukan Islam di kalangan orang Islam, Per. 150 (6A) mempertahankan kedudukan undang-undang Islam walaupun dalam keadaan darurat, Jadual Kesembilan menyediakan peruntukan khas mengenai undang-undang personal masyarakat Islam dan Jadual Keempat menyediakan sumpah jawatan Yang di-Pertuan Agong dalam prinsip sumpah agama Islam. Banyak lagi peruntukan Perlembagaan yang menunjukkan bahawa Islam mempunyai kedudukan yang amat jelas dan selesa dalam undang-undang tertinggi negara itu.

  Penulis tidak fikir keputusan pejuang kemerdekaan memasukkan peruntukan mengenai Islam sebagai agama bagi Persekutuan mempunyai tujuan politik semata-mata. Peruntukan itu sebenarnya meneruskan kelangsungan kedudukan Islam di negara ini. Bagi masyarakat bukan beragama Islam mereka tidak harus berasa prejudis dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan ini. Mereka seharusnya memahami salasilah dan sejarah negara ini yang sebenarnya tidak pernah, walau satu ketika pun menjadi sekular. Lebih-lebih lagi, penulis tegaskan, tidak terdapat satu pun peruntukan dalam Perlembagaan yang menyebut perkataan sekular.

  Apa yang menjadi sandaran pihak yang menganggap Malaysia sebuah negara sekular ialah kenyataan Allahyarham Tunku Abdul Rahman ketika membuat rundingan untuk memasukkan peruntukan berkaitan Islam ke dalam Perlembagaan Persekutuan setelah cadangan sebulat suara yang dibuat oleh Parti Perikatan ketika itu tidak mendapat perkenan Raja Melayu.
  Penulis tidak mahu membuat andaian kenapa kenyataan itu dibuat oleh Allahyarham Tunku, namun kita harus sedar hakikat sebenar sejarah negara ini. Walaupun benar kenyataan itu dibuat, tidak semestinya apa yang disebut sebagai sekular itu sebenarnya wujud di negara ini.
  Pada pandangan penulis, negara ini tidak pernah menjadi negara sekular, hatta ketika pemerintahan British atau kuasa-kuasa Barat lain.

  Islam bukan saja wujud dalam nadi, saraf dan darah orang Melayu, tetapi Islam juga diiktiraf dan kekal dalam sistem pentadbiran dan perundangan negara. Kenyataan ini dapat dilihat dalam banyak keputusan kes mahkamah dan juga undang-undang yang dibuat sebelum, bahkan ketika pentadbiran British.

  Persoalan sama ada negara ini sebuah negara sekular atau sebuah negara Islam banyak dijawab pelbagai pihak menurut persepsi tersendiri. Namun dari segi perundangan, tidak pernah terdapat apa-apa deklarasi dalam bentuk undang-undang atau keputusan mahkamah yang menyatakan sifat sekular negara ini. Kebanyakan mereka yang menyatakan negara ini sebuah negara sekular merujuk kepada keputusan Mahkamah Agong dalam kes Che Omar Che Soh yang dibuat pada 1988.

  Aspek yang dilihat Mahkamah Agong dalam kes ini ialah mengenai sejarah dan skop undang-undang Islam, tetapi tidak membabitkan sifat negara ini. Pada pendapat penulis, skop undang-undang Islam yang terhad tidak menggambarkan sifat negara ini sebagai sebuah negara sekular.

  Keputusan itu tidak boleh dijadikan asas bagi melabelkan negara ini sebagai sebuah negara sekular.

  Walau apa pun hujah yang diberikan kepada kedudukan Islam dan sifat negara ini, penulis percaya, apa yang penting ialah peranan yang perlu dimainkan keseluruhan rakyat yang pelbagai agama untuk memahami dan toleransi sesama sendiri. Sikap melabel apa yang tidak perlu, harus dielakkan sekiranya ia lebih membawa keburukan. Sikap suka mentafsir agama lain menggunakan metodologi yang tidak boleh diterima agama itu juga boleh menyumbang tidak sefahaman antara agama di negara ini.

  Perbuatan ini boleh melumpuhkan kesinambungan kehidupan aman tenteram di negara tercinta ini.

  Oleh itu, Islam harus dilihat menurut kaca mata ajaran Islam dan tidak harus dilihat menggunakan kaca mata agama lain. Ini kerana perbuatan itu boleh membangkitkan rasa tidak puas hati masyarakat Islam. Apapun, melabelkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam pada pengamatan penulis, tidak pernah mendatangkan kerugian kepada mana-mana pihak kerana Islam tidak pernah mengajar penganutnya prejudis terhadap agama lain.

  Ulasan saya: Bagi pihak kristian, menjadi hak untuk menjelaskan kepada pemerintah bagaimana kepercayaan yang mereka anuti supaya tidak disalah sangka oleh rakyat kaum majoriti.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   Entah apa-apa tetiba masuk bab ini! Saya jujurnya bersimpati kepada anda Stephen dan SANGAT JELAS anda KEHABISAN OKSIGEN untuk MEMBANTAH ISLAM bermula Sejak Nabi Adam a.s!

   Anda Stephen SANGAT MAHIR mengalihkan topik pembicaraan! Sehingga saat ini anda tidak akan mampu membuktikan dari Al-Quran bahawa AISLAM bermula dari nabi Muhammad saw, MELAINKAN anda akan menemui bahawa Allah swt MENYATAKAN SEJELAS-JELASNYA bahawa ISLAM wujud sejak Nabi Adam a.s.

   Sedia maklum, bahawa HUKUM KAFIR kepada umat KRISTIAN sangat jelas berdasarkan ketetapan-ketetapan Syarak. Saya dah kongsi situasi dan pelajaran yang boleh diambil dari Kisah Habil dan Qabil dalam melakuakn Korban Suci kepada Allah swt.

   Allah swt akan membenarkan yang mengikut ketetapan Syarak (syariat pada masa itu) dan tidak akan menerima korban dari orang yang tidak mengikut ketetapan Syarak. Sesungguhnya Allah swt TIDAK MENYALAHI JANJI, dan JANJI Allah itu BENAR dan PASTI DATANG berdasarkan Qada dan Qadar-Nya.

   By, Penghibur

 35. Penghibur says:

  @Stephen

  Tafsiran LEMAH? lagi-lagi cakap itu tak betul, ini salah, lepastu anda tak membawa sebarang HUJAH melainkan hanya mampu MENAFIKAN tanpa sebarang HUJAH.

  Sampai bila awak nak duduk dikepompong mungkin dibawah tempurung, bila baru anda mahu membebaskan fikiran anda yang tersepit tu? Sepatutnya anda dah dapat melihat kebenrannya, banyak ayat-ayat Al-Quran adalah ISYARAT MASA HADAPAN dan oleh kerana itulah Al-Quran akan tetap berdiri sehingga ke hari Kiamat dan sentiasa sesuai dengan peredaran zaman.

  By, Penghibur

  • prokatolik says:

   Saya tidak perlu bawa hujah kerana hujahan kami pasti dihentam habis-habis oleh pendebat kalian. Cukup untuk umat islam ketahui kristian tidak mengiktiraf kesahihan al quran. Kami harus menjaga tatasusila dialog kami kerana kami di negara majoriti umat islam. Cukuplah umat islam ketahui, orang kristian tidak percaya isi kandungan al quran.

   • Penghibur says:

    @Stephen

    Kamu tidak mengiktiraf TIDAK MEMBAWA MAKSUD Al-Quran adalah salah, kerana Kebenaran Al-Quran adalah Kebenaran dari Allah dan Allah menjelaskan segala sesuatu yang diiktiraf-Nya. Semuanya jelas dan memenuhi Fitrah manusia.

    Kamu tinggal di negara Malaysia yang majoriti ISLAM, tetapi kami tidak melayan umat Kristian di negara kita tercinta ini seperti perangai Yahudi Zionis dan kerajaan Amerika, tidak lupa juga Britain sebahagian daripada Kuasa-kuasa Besar Dajjal di muka bumi ini.

    tanpa kita sedar, dengan perlahan kita akn sampai kepada peringkat yang paling penting dalam Sejarah Agama di dunia ini dan yang pasti kita semua akan lihat sekali lagi kebanran ISLAM yang BUKAN hanya sekadar di atas kertas tetapi di dunia nyata ini iaitu Pemerintahan Dunia Di Bawah pemerintahan Khalifah.

    By, Penghibur

 36. prokatolik says:

  Pengkaji al quran islam bersungguh-sungguh kaitkan al qurannya dengan kejadian alam atau sains dan teknologi, kristian tidak perlu buat semua itu. Apabila umat islam tidak mahu mengenal Yesus dalam injil kristian, apakan daya kami. Kata kami mereka sangat rugi. Kerana apa? Al quran tidak dapat dimengerti tanpa al hadith menunjukkan sesuatu yang janggal. Ajaran Yesus di injil kristian (4) pula langsung tidak diajar kepada mereka. Patut umat islam diajar nilai-nilai dalam Yesus dalam injil kristian.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   (1) Kami tidak mengaitkan tentang teknologi Sains yang diledakkan barat dengan Al-Quran. Say dah katakan sebelum ini bahawa Al-Quran boleh saja BERSETUJU dan boleh saja BERTENTANGAN dengan Kajian Manusia. Al-Quran tidak peduli semua itu, kerana sama ada Pengkaji-pengkaji berusaha untuk memusnahkan kebenaran Al-Quran sudah pasti tidak akan berjaya, baik menggunakan “Pendekatan Persetujuan” mahupun “Pendekatan Penentangan”. Al-Quran tidak peduli semua ini.

   Ilmu Sains juga merupakan cabang Ilmu dalam Islam, oleh kerana itu muncullah orang bijak pandai dan pakar dalam Bidang Ilmu Kimia, Ilmu Biologi, Ilmu Astronomi, Ilmu Kedoktoran dan banyak lagi, pendek kata semua bidang Ilmu.

   Al-Quran adalah PEMANGKIN kepada meledaknya Ilmu Pengetahuan. Nabi Muhammad saw mengetahui semua hal tanpa perlu belajar dari mana-mana manusia kerana gurunya adalah Allah swt.

   begitu juga dengan kajian Albert Einstein dalam hal Relatif Masa, Al-Quran TIDAK MERUJUK pada Kajian itu, tetapi apabila Albert Einstein membuktikan secara Ilmiah bahawa inilah kebenarannya bahawa Masa Adalah relatif, dan kamu patut faham Al-Quran telah membicarakan sebelum manusia dapat membuktikan secara Ilmiah. Dalam Bidang Embriologi, Al-Quran menyatakan bahawa manusia akan melaui 3 fasa kegelan iaitu Fasa Pra Embrionik, Embrio dan akhirnya Fasa menjadi Fetus.

   Al-Quran juga menjelaskan dengan sempurna dengan fasa-fasa persenyawaan dan tempoh daripada Alaqah kepada Mudgah dan ke peringkat seterusnya. Nabi Muhammad saw terima semua maklumat ini dari Allah swt.

   (2) Kitab Hadith adlaah rujukan kedua selepas Al-Quran. Kitab Hadith adalah penjelassan Nabi Muhammad saw berkenaan Al-Quran. Jika sesebuah ayat Al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad saw, maka Rasulullah saw akan menguhurai hikmah dari ayat-ayat Allah swt. Jika Allah swt memerintahkan Solat 5 waktu dan Allah swt memerintah manusia supaya Rukuk dan Sujud, maka disinilah peranan nabi Muhammad saw untuk memberi pelajaran tatacara perlakuan ibdah tersebut.

   Kitab Hadith ada bersama kami pada hari ini kerana Nabi Muhammad saw telah kembali kepada Allah swt, maka Al-Quran dan Al-Hadith adlah pengganti diri Rasulullah saw. Dalam hal ini tiada permasalahan, malah umat Islam dapat memahami dengan lebih mendalam tentang isi Al-Quran.

   Begitu juga apabila saya berkongsi pada anda berkenaan Iskandar Dzulkarnain yang menguasai Timur dan barat, maka dengan petunjuk Allah swt, Nabi Muhammad saw memperjelaskan pengertian wahyu Allah tersebut.

   Nabi Muhmamad saw hidup didunia ini hanya untuk mkenyampaikan Al-Quran, apabila Al-Quran sempurna diturunkan kepada umat manusia, maka Nabi memilih untuk bertemu dengan Allah swt, dan tugas Nabi Muhammad saw telah selesai untuk menyampaikan risalah tersebut atas perintah dari Allah swt.

   By, Penghibur

 37. prokatolik says:

  Penghibur:
  Ilmu Sains juga merupakan cabang Ilmu dalam Islam, oleh kerana itu muncullah orang bijak pandai dan pakar dalam Bidang Ilmu Kimia, Ilmu Biologi, Ilmu Astronomi, Ilmu Kedoktoran dan banyak lagi, pendek kata semua bidang Ilmu.

  Kata saya: Mereka sebelum itu adalah yahudi dan kristian, hanya memeluk agama nabi muhammad kemudian dan segala hasil kajian kena bawa lambang islam @ Nabi Muhammad.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   Manusia tiada apa-apa sebenarnya, kita ni sebenarnya kosong sama sekali, kita berilmu kerana Allah swt yang beri, semuanya dengan izin Allah swt.

   Perlu juga kamu maklum, bahawa kajian manusia BELUM TENTU BETUL, dan kita sedia maklum bahawa Fitrah kita sebagi manusia tidak terlepas dari melakukan kesalahan, berbeza dengan Allah swt, Allah swt maha benar dan TIDAK Pernah SALAH.

   Begitu juga Nabi-nabi Allah swt, mereka MAKSUM kerana Allah swt pelihara mereka dari Fitnah. Mereka adalah utusan Allah swt, maka mereka merupakan IKON dan contoh kepada masyarakat. Ini janji Allah swt.

   Jadi sekali lagi bukti bahawa Al-Quran adalah pemangkin dan dapat melahirkan cendekiawan yang hebat seperti Ibnu Sina, Al-Khawarizmi, Al-Razi dan ramai lagi. Kamu patut memikirkan bahawa mereka mendapat petunjuk dari Al-Quran.

   Al-Quran tidak bergantung dengan mana-mana pihak, sama ada manusia terima ISLAM atau tidak, Al-Quran tidak peduli semua itu kerana Al-Quran tidak akan di ubah sampai bila-bila.

   Jika anda klaim mereka yang berilmu itu adalah berasal dari Agama Yahudi dan Kristian, apakah kamu rasa kami umat ISLAM membenarkan semua hasil kajian orang-orang yang Kafir itu? Apakah kami umat ISLAM membenarkan semua pernyataan dan kajian orang seperti Albert Einstein, Charles Darwin, Gelen, Richard Dawkins.

   So, untuk pengetahuan kamu juga, buat apa Harun Yahya susah-susah nak ajak Richard Dawkins untuk debat Ilmu! Jika kami membenarkan ahli Sains yang sesat ini mentah-mentah? hujah kami adalah Al-Quran, kerana Al-Quran adalah Kesempurnaan Ilmu juga merupakan Kesempurnaan Iman.

   Jadi JELAS disini bahawa ISLAM tidak bergantung mentah-mentah pada kajian Barat melainkan kami teliti terlebih dahulu dan merujuk Kitab Al-Quran yang merupakan Peledak Ilmu dan pemangkin kepada Umat Islam.

   By, Penghibur

   • prokatolik says:

    Penghibur melontar banyak isu di sini sepatutnya penghibur suruh buat topik baru saja.

    Penghibur:
    Begitu juga Nabi-nabi Allah swt, mereka MAKSUM kerana Allah swt pelihara mereka dari Fitnah. Mereka adalah utusan Allah swt, maka mereka merupakan IKON dan contoh kepada masyarakat. Ini janji Allah swt.

    Kata saya: Pemahaman maksum oleh pendebat islam hanyalah diiktiraf kemudian dan menjadi ketetapan yang tidak boleh disangkal mereka. Kami kristian berpendapat, umat islam sangat salah apabila buat pengertian nabi-nabi adalah maksum kerana banyak kes ketidakmasuman nabi-nabi sebelum Yesus dicatat dalam kitab perjanjian lama.

    Penghibur: Jika anda klaim mereka yang berilmu itu adalah berasal dari Agama Yahudi dan Kristian, apakah kamu rasa kami umat ISLAM membenarkan semua hasil kajian orang-orang yang Kafir itu? Apakah kami umat ISLAM membenarkan semua pernyataan dan kajian orang seperti Albert Einstein, Charles Darwin, Gelen, Richard Dawkins.

    Kata saya: Kristian tidak peduli siapa albert eiinstein atau charles darwin. saya tidak peduli siapa mereka dan saya tidak mahu tahu tentang mereka. Kami lebih berminat apa yang dikatakan gereja pusat kami berbanding apa kata kalian.

 38. prokatolik says:

  Penghibur: Kamu tidak mengiktiraf TIDAK MEMBAWA MAKSUD Al-Quran adalah salah, kerana Kebenaran Al-Quran adalah Kebenaran dari Allah dan Allah menjelaskan segala sesuatu yang diiktiraf-Nya. Semuanya jelas dan memenuhi Fitrah manusia.

  Kata saya: Dakwaan kebenaran al quran kebenaran dari Allah hanya dakwaan penganutnya dan tidak bermakna dakwaan itu benar.

  Penghibur: Pemerintah Malaysia tidak macam zionis terhadap rakyat bukan islam.

  Kata saya: Mmg semestinya pemerintah mencontohi cara NM mentadbir negeri semasa zamannya semasa di madinah. Rakyat bukan islam adalah pembayar cukai tertinggi. Malaysia harus tunjuk teladan baik di mata dunia sebagai negara islam yang berfahaman sederhana.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   STEPHEN ==> Dakwaan kebenaran al quran kebenaran dari Allah hanya dakwaan penganutnya dan tidak bermakna dakwaan itu benar.

   PENGHIBUR ==> Bukan dakwaan penganut ISLAM, tetapi kebenaran ISLAM itu jelas, baik menyentuh hukum hakam dalam berTUHAN, mahupun hubungan sesama manusia dan juga alam.

   Al-Quran BEBAS dari sebarang Fitnah, malah Al-Quran adalah Pembela kepada banyak individu-individu yang penuh KONTROVERSI dan penuh dengan taburan Fitnah. selain itu, Alhamdulillah isi kandungan Al-Quran tidak ada yang bertentangan dengan Ilmu Pengetahuan Moden, malah dunia serba moden ini sangat memerlukan Al-Quran, dunia kini dijangkiti KANSER tahap Akhir, dan satu-satunya yang boleh mengubat KANSER TAHAP AKHIR ini adalah Al-Quran.

   STEPHEN ==> Mmg semestinya pemerintah mencontohi cara NM mentadbir negeri semasa zamannya semasa di madinah. Rakyat bukan islam adalah pembayar cukai tertinggi. Malaysia harus tunjuk teladan baik di mata dunia sebagai negara islam yang berfahaman sederhana.

   PENGHIBUR ==> Kamu WAJIB membayar Jizyah dibawah naungan Daulah Islamiah KERANA ini Perintah dari Allah swt. Jizyah ini sebenarnya BUKAN menjadi persoalan, kamu BAYAR CUKAI PUN, kalau tak terima ISLAM, maka Neraka Jahannam sedang menanti kamu dihadapan!

   Patutkah kamu memikirkan Jizyah yang tak seberapa jika dibandingkan Neraka Jahannam yang sedang menanti selepas itu. Ujian sebenar BUKAN pada cukai, kamu bayar jizyah dibawah Daulah Islamiah adalah sebagai Rukun kita hidup bermasyarakat, dan kamu BUKAN ISLAM tetap tertakluk dengan Al-Quran.

   Sama ada suka atau tidak, kamu semua tertakluk dibawah Perundangan Islam jika ISLAM yang memerintah Negara.

   Seperkara yang penting adalah, Dibawah daulah Islamiah pada Penghabisan dunia ini yang diperintah oleh Nabi Isa a.s dan Imam Mahadi,. Dimana Nabi Isa a.s (Jesus) AKAN MENGHAPUSKAN JIZYAH! Cuma ada 2 PILIHAN SAHAJA untuk kamu iaitu TERIMA ISLAM atau pun PEDANG!

   Nabi Isa a.s TIDAK AKAN MENERIMA cukai kepala melainkan 2 benda ni, TERIMA ISLAM ataupun PEDANG. Pilihlah mana kamu mahu, ISLAM atau PEDANG?

   By, Penghibur

   By, Penghibur

   • prokatolik says:

    Itu semua (kedatangan isa) hanya di hadith dan hadith itu tulisan manusia. Itu penyesatan terbesar bagi tanggapan kristian. Umat islam telah diperbodohkan oleh tulisan manusia.

    Ttg neraka pula, saya lebih percaya kepada ajaran gereja, langsung ugutan anda tidak bermakna bagi kristian. Pentafsir al quran tidak memahami al quran itu sendiri. Banyak kesesatan tafsir apalagi bila sumber rujukannya sendiri amat diragukan. Biarkan mereka dengan labu-labunya. Apa yang penting, sebagai umat kristian kena berpegang pada iman yang sejati. Biarpun umat islam menyalak bukit, pergilah… Itu kepercayaan mereka.

    Tentang jizyah, lihatlah bagaimana NM buat peraturan. Bukan penganutnya kena bayar cukai kepala. Mcm undang-undang bristish di sabah dulu. Tetapi undang2 jizyah NM adalah satu penindasan bangsa sedangkan mereka bangsa pendatang madinah dari mekah.

 39. prokatolik says:

  Penghibur: Kitab Hadith ada bersama kami pada hari ini kerana Nabi Muhammad saw telah kembali kepada Allah swt, maka Al-Quran dan Al-Hadith adlah pengganti diri Rasulullah saw. Dalam hal ini tiada permasalahan, malah umat Islam dapat memahami dengan lebih mendalam tentang isi Al-Quran.

  Kata saya: Kristian tidak yakin kalau Nabi Muhammad mampu masuk syurga walaupun kristian memahami konsep Allah maha pengasih dan penyayang lagi pengampun.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   Jika Nabi Muhammad saw tidak masuk Syurga, jangan haraplah atau jangan mimpi lah seluruh manusia boleh masuk Syurga.

   By, Penghibur

  • Penghibur says:

   @Stephen

   (1) Berkenaan kedatanag nabi Isa a.s (Jesus) BUKAN sekadar keterangan dari Hadith TETAPI adalah berdasarkan Firman Allah swt di dalam Al-Quran. Hadith itu adalah keterangan lanjut hikmah dari ayat-ayat Al-Quran. Sangat jelas bahawa Nabi Muhammad saw memainkan perananya sebagai Nabi dan Rasul untuk memberi keterangan berkenaan ayat-ayat Al-Quran, Nabi Muhammad saw akan menjelaskan pada umat Islam, Hikmah, Pelajaran, Pelaksanaan, Pembentukan Iman, Pengajaran dan lainh-lain.

   Oleh kerana kami hari ini tidak dapat mendengar ceramah Nabi Muhammad saw, maka semua keterangan nabi yang berdasarkan Al-Quran direkod dengan metod PENAPISAN yang sangat tinggi dan pendekatan Islam dalam penapisan wahyu Hadith ini tidak dilakukan oleh mana-mana Agama lain di dunia, hanya Islam satu-satunya.

   (2) Saya tidak mengugut anda berkenaan Isu Neraka. Anda tahu, jika ada orang membuat panggilan telefon dengan ugutan AKAN “MEMBUNUH” anda Stephen, sudah pasti anda akan takut dan membuat aduan di balai polis kerana ada panggilan UGUTAN BUNUH! Dari satu panggilan sebegitu anda sudah mula berhati-hati untuk membuat perlindungan diri anda sendiri.

   TETAPI pernah anda memikirkan bahawa Allah berjanji akan MEMASUKKAN KAMU KE DALAM NERAKA JAHANNAM dan MENGHARAMKAN SYURGA kepada kamu HANYA KERANA KAMU mengatakan Nabi Isa a.s (Jesus) adalah TUHAN iaitu Allah! Apakah kamu tidak berfikir? ini BUKAN panggilan telefon dari manusia yang mahu mengancam keselamatn anda, TETAPI ini adalah AMARAN dari Allah swt yang memberi penglihatan, pendengaran kepada kita. mengapa kamu tidak mahu berfikir?

   Ini BUKAN sebuah ugutan TETAPI sebuah PERINGATAN dari Allah swt kepada hamba-hambaNya, kerana Allah swt sayang pada kita, Allah swt mahu kita menyembah Dia dengan jalan yang betul iaitu ISLAM, juga merupakan Ajaran dan pokok Akidah Para Nabi.

   (3) Jizyah kepada umat BUKAN ISLAM, bukanlah persoalan serius, oleh kerana anda BUKAN ISLAM maka anda tidak tahu tentang cukai kepada umat Islam sendiri. Dalam islam kami sebut Zakat, nak hurai bab Zakat ni sangat luas, cuma sedikit sebanyak yang boleh dikongsikan adalah umat islam WAJIB mengeluarkan Zakat Harta seperti emas, gaji, hasil tanaman, perniagaan,, dan banyak lagi semua perkara ni tertakluk dan mengikut ketetapan-ketetapan yang telah ditetapkan. begitu juga islam menggariskan orang-orang WAJIB mengeluarkan zakat dengan orang yang tidak di wajibkan, semuanya jelas.

   Kemana semua hasil ni? Hasil semua ni untuk pembangunan masyarakat dan negara. jangan persoalkan bagaimana Nabi Muhammad saw memerintah negara, kerana selaku ketua negara, nabi Muhammad saw tidak mengikut kemahuannya TETAPI mengikut kehendak Allah swt.

   Manusia yang paling kuat beribadat kepada Allah swt adalah Nabi Muhammad saw, oleh sebab itu nabi Muhammad saw adalah rahmat Bagi Seluruh Alam. Apa yang pasti nabi Muhammad saw adalah IKON masyarakat.

   By, Penghibur

   • Penghibur says:

    @Stephen

    (1) Cukai kepala kepada umat Islam? Kami sebut Zakat Fitrah kami tak sebut cukai kepala, ini WAJIB setiap tahun di bulan Ramadhan kami akan membayar Zakat Fitrah seperti yang ditetapkan Syarak.

    Sekali lagi saya jelaskan, umat Kafir Zimmi yang tinggal di dalam negara Islam yang disebut di bawah Naungan Daulah Islamiah, tidak boleh mempersoalkan dengan jizyah kerana, umat KAFIR ZIMMI juga bertanggungjawab untuk menjaga Negara. Semua dana yang dikumpul adalah untuk kemajuan negara yang menyentuh aspek ekonomi, pendidikan dan masyarakat.

    Nabi Muhammad saw bersabda; “Sesiapa yang menyakiti seseorang KAFIR ZIMMI, dia menyakiti aku dan sesiapa yang menyakiti aku menyaki Allah.” (Hadith Riwayat Tabrani – Sanad Baik)

    Jadi jelas, jika kamu perlu membayar cukai yang dikenakan, maka kamu dalam perlindungan Islam sepenuhnya dan Nabi Muhammad saw adalah orang pertama yang melindungi Kafir Zimmi atas perintah Allah swt.

    By, Penghibur

   • prokatolik says:

    Penghibur: TETAPI pernah anda memikirkan bahawa Allah berjanji akan MEMASUKKAN KAMU KE DALAM NERAKA JAHANNAM dan MENGHARAMKAN SYURGA kepada kamu HANYA KERANA KAMU mengatakan Nabi Isa a.s (Jesus) adalah TUHAN iaitu Allah! Apakah kamu tidak berfikir? ini BUKAN panggilan telefon dari manusia yang mahu mengancam keselamatn anda, TETAPI ini adalah AMARAN dari Allah swt yang memberi penglihatan, pendengaran kepada kita. mengapa kamu tidak mahu berfikir?

    Ini BUKAN sebuah ugutan TETAPI sebuah PERINGATAN dari Allah swt kepada hamba-hambaNya, kerana Allah swt sayang pada kita, Allah swt mahu kita menyembah Dia dengan jalan yang betul iaitu ISLAM, juga merupakan Ajaran dan pokok Akidah Para Nabi.

    Kata saya: Kenapa umat islam tidak tanya kenapa kristian menyebut Yesus sebagai Tuhan? Ada satu mazhab menukar panggilan Yesus Tuhan sebagai Yesus Tuan. Tuan bermaksud Lord bagi mereka.

 40. prokatolik says:

  Terima kasih, anda sudah menyatakan keyakinan anda. Maksud anda, saya ulangi, jika NM masuk neraka, bermakna seluruh pengikutnya golongan masuk neraka. Kan? Jangan bimbang, kata Yesus di injil kristian, Akulah Jalan, Kebenaran dan Hidup. Tiada siapa dapat datang kepada Bapa kalau tidak melalui Aku. Umat muhammad tidak mengenal Yesus di injil kristian. Apakan daya.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   STEPHEN ==> Kata saya: Kenapa umat islam tidak tanya kenapa kristian menyebut Yesus sebagai Tuhan? Ada satu mazhab menukar panggilan Yesus Tuhan sebagai Yesus Tuan. Tuan bermaksud Lord bagi mereka.

   PENGHIBUR ==> Sebenarnya kita tidak membincangkan tentang apa yang dipanggil oleh sestengah Mazhab dalam Kristian, sekarang anda sebagai kristian Khatolik, lebih baik anda Fokus membuktikan Ketuhanan Jesus. Jesus adalah Tuhan atau Tuan? Baik anda jawab mana yang kamu imani, Tuhan atau Tuan?

   By, Penghibur

 41. Penghibur says:

  @Stephen

  Stephen anda pandai membaca kah tidak? Kesian, kehabisan modal ni TERPAKSA PULA GUNA TAKTIK MURAHAN, keh3

  By, Penghibur

 42. anaki al kahfi says:

  DAN SUNGGUH JIKA KAMU BERTANYA KEPADA MEREKA :”SIAPAKAH YANG MENCIPTAKAN LANGIT DAN BUMI?”NESCAYA MEREKA MENJAWAB :”ALLAH !KATAKANLAH : MAKA TERANGKANLAH KEPADAKU TENTANG APA YANG KAMU SERU SELAIN DARI ALLAH,JIKA ALLAH HENDAK MENDATANGKAN KEMUDHARATAN KEPADAKU,APAKAH BERHALA2 MU ITU DAPAT MENGHILANGKAN KEMUDHARATAN ITU,ATAU JIKA ALLAH HENDAK MEMBERI RAHMAT PADAKU,APAKAH MEREKA (BERHALA)DAPAT MENAHAN RAHMAT ALLAH? KATAKANLAH CUKUP LAH ALLAH BAGIKU.”KEPADANYALAH BERTAWAKAL ORANG2 YANG BERSERAH DIRI.”

 43. anaki al kahfi says:

  MENGAPA PERLU KITA SEBAGAI ORANG YANG BERIMAN KEPADA ALLAH INGIN BERDEBAT DENGAN ORANG2 KAFIR YANG SUDAH TENTUNYA JIKA MEREKA TIDAK BERTAUBAT PADA ALLAH,NERAKA ADALAH TEMPAT MEREKA..PERBANYAKKAN AMAL DAN JUGA DAKWAH SESAMA MUSLIM.ORANG2 KAFIR NI,MACAM MANEPUN KITA CUBE BERDAMAI,PASTI MEREKA TETAP AKAN MENCARI JALAN UNTUK BERMUSUH DENGAN KITA..JADI,PADA SAYA TAK PERLULAH KITA MELAYANI ORANG2 YANG SEMEMANGNYA KAFIR SEJAK AZALI..HANYA MENDATANGKAN FITNAH KEPADA UMAT ISLAM JIKA KITA CUBA MENERANGKAN PADA ORANG2 KAFIR NI..APAPUN,BERSYUKURLAH KITA KERANA DIJADIKAN ALLAH AGAMA ISLAM INI AGAMA YANG MULIA & BENAR DISISI ALLAH.

  • prokatolik says:

   Saya setuju muslim berdakwah kepada muslim sendiri kerana sesama mereka pun banyak kesulitan iman sendiri. Pendebat islam jangan tuduh kami bermusuh dengan kalian, musuh kami bukan manusia, tetapi syaitan @ iblis. Jika kalian adalah iblis, maka kalian jadi musuh kami. Hanya kalian yang menganggap selain islam adalah musuh, ajaran apakah ini? Jika maksud anda bersyukur, lebih sesuai jika bersyukurlah agama islam jadi agama rasmi di Malaysia atau pemerintah politik ialah islam atau raja-raja adalah islam dan anda adalah islam. Itu sesuai.

   • Penghibur says:

    @Stephen

    Anda jangan terus berkhayal, sebenranya ini BUKAN ANGGAPAN dari umat ISLAM, tetapi penjelasan dari Al-Quran, apabila Al-Quran menyetakan demikian, maka demikianlah, tiada yang boleh diubah.

    Iblis? Sebenarnya yang termakan FITNAH Iblis adlaah selian dari ISLAM, kerana Al-Quran menjelaskn kedudukan semua para Nabi dari nabi Adam a.s sehingga Nabi isa a.s, bahawa mereka adalah “KESATUAN MISI KETUHANAN” yang mwembawa Akidah ISLAM iaitu tunduk dan patuh berserah diri hanya kepada Allah swt dengan mengikut segala perintah dan larangan-Nya dan tidak pula mempersekutukan-Nya dengan sesuatu apa pun.

    Para Nabi tidak pernah membawa AJARAN TRINITI, sebagai contoh Nabi Adam a.s, Nabi Ibrahim a.s TIDAK pernah MEMBAWA AJARAN/KEFAHAMAN TRINITI melainkan ISLAM. Ini FAKTA.

    ISLAM tidak akan memerintah seperti PEMERINTAHAN MALAYSIA, pemerintahan Malaysia TIDAK MENGIKUT SYARAK, maka tertolaklah Sistem pemerintahan sekarang, TETAPI Pemerintahan yang sebenar akan menyusul iaitu Daulah Islamiah yang akan menaungi seluruh dunia dibawah kekuasaan Imam Mahadi dan Nabi Isa a.s.

    By, Penghibur

  • Penghibur says:

   @anaki al-kahfi

   Sebenarnya anda tak perlu risau dan jagalah urusan anda, tentang amal dan dakwah sesama muslim, benda tu sentiasa berjalan diseluruh dunia.

   Saya ingin menjelaskan kepada anda saudara Anaki Al-Kahfi, oleh kerana anda seorang Muslim tentu anda membaca Sirah rasulullah,. jika anda menutup perbincangan dakwah kepada BUKAN ISLAM, maka anda menidakkan usaha nabi Muhammad saw.

   Nabi Muhammad saw berdakwah kepada orang Musyrik dan pernah dicadangkan diberi kekuasaan dan pangkat menjadi raja dengan syarat meninggalkan islam dan semua bentuk dakwahnya. Namun Nabi Muhammad saw bmenjelaskan bahawa, andakata Matahri deletakkan ditangan kannnya dan bulan ditangan kirinya, dia (Rasulullah saw) tidak akan meninggalkan perjuangan Islam.

   Kesimpulannya, dakwah kena jalan, perkongsian maklumat sangat penting, kerana kita semua hamba Allah yang membezakan di antara kita adalah pegangan kita dan iman kita pada Allah swt, dan yang terbaik adalah mengikut Syariat-Nya.

   Apapun pandangan anda benar, namun perlu menilai dan melihat lebih mendalam dalam aspek dakwah. Sekali-kali jangan menidakkan kesinambungan dakwah Nabi saw.

   By, Penghibur

 44. prokatolik says:

  Debat tidak akan menyelesaikan masalah oleh itu saya tidak buka blog debat. Blog ini bukan debat wahai saudara pembaca. Debat bertujuan mencari pemenang. Debat mencari siapa menang siapa kalah. Bukan iotu tujuan blog ini. Blog ini adalah dialog. tahu apa itu dialog? Jika pendebat islam tidak memahami maksud dialog, sila belajar dulu. Jangan masuk blog ini jika mahu debat. Blog ini untuk dialog saja.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   Kepada anda yang masih lemah pemikiran, anda ini selalu melayang-layang, berkhayal macam orang yang tidak pernah membaca buku atau menambah Ilmu.
   Debat sebenarnya BUKAN MENCARI PEMENANG, tetapi MENCARI atau MEMBEZAKAN di antar KEPALSUAN dan KEBENARAN. Maka akhir dari sebarang perdebatan adalah KEBENARAN akan semakin jelas. Buat apa MENANG KALAU KAFIR?

   By, Penghibur

   • prokatolik says:

    Kerana membacalah saya berani buka blog ini. Apa pun tidak banyak buku saya baca. Saya lebih kepada internet untuk merujuk sumber.

    Kata anda debat tidak bermaksud mencari pemenang? Blog ini lebih menjurus dialog dan bukannya debat.

    Kata anda buat apa menang kalau kafir. Sila maklum, anda bukan hanya berbicara secara individu/peribadi kepada saya tetapi juga seluruh kristian termasuk ketua-ketua gereja.

 45. Penghibur says:

  @All

  Hadiah saya kepada semua, sila klik Video Harun Yahya berkenaan Agama Para Nabi.

  http://id.harunyahya.tv/videoDetail/Lang/21/Product/23609/Source/0/SEMUA_AGAMA_SEJAK_NABI_ADAM_ADALAH_TELAH_ISLAM

  MAKLUMAN : Harun Yahya adalah Tokoh Muslim No.1 Paling Berpengaruh Diduniam banyak buku-buku Ilmiah yang dihasilkannya untuk membantu masyarakat mendekatkan diri kepada Allah, semoga anda sebahagian daripada orang yang haus akan kebenaran.

  By, Penghibur

  • prokatolik says:

   Saya sudah melihatnya dan ianya video pendek. Tiada yang istimewa dalam temuramah itu. Kenapa tidak dijelaskan kenapa nabi-nabi sejak Nabi Adam adalah islam? Ianya tidak membawa apa-apa maksud yang penting untuk pembaca kristian. Sumbernya tetap al quran dan al quran tidak sahih bagi kristian.

   • Penghibur says:

    @Stephen

    Walaupun ianya Video pendek, yang palin penting adalah Kesatuan Misi ketuhanan adalah jelas dari para nabi, jika anda ingin mendengar ulasan lebih lanjut, Dr.Haron Din ada menulisnya. So perkara terpenting disini segala perbincangan yang saya ketengahkan BUKANLAH atas dasar suka-suka saya melainkan dari hujah orang-orang yang berilmu dalam Islam dan sumber rujukan utama iaitu Al-Quran.

    By, penghibur

  • Penghibur says:

   @Stephen

   (1) Anda tak banyak membaca? walaubagaimanapun, setelah anda membaca dn anda berniat untuk mengulas tentang Agama islam, kami lihat serba tidak kena, kerana anda tidak memahami TEKS! TEKS Al-Quran lebih unggul dari TERJEMAHAN, oleh itu banyak pandangan dan ulasan anda tidak memenuhi ketetapan-ketetapan Al-Quran itu sendiri.

   (2) DEBAT dan DIALOG sebuah perbandingan. tujuan perdebatan adalah untuk merungkai segala kepalsuan dan menegakkan segala kebenaran akhirnya KEBENARAN akan mengatasi segala bentuk kepalsuan dan penipuan baik dari kajian mahupun sumber sejarah. Jadi tidak timbul soal PEMENANG. Tidak bererti SEBUAH KEMENANGAN JIKA KEMENANGAN ERTI TIDAK MEMBEBASKAN DARI KEKAFIRAN dan KEPALSUAN.

   Dialog antara agama boleh diambil kira sebagai perbincangan untuk hidup rukun dalam sesebuah negara TETAPI ia ia TETAP pada PRINSIP ASALNYA iaitu TIDAK MENGIKTIRAF Kepalsuan, Kebohongan dan hanya mengiktiraf sumber yang BENAR SAHAJA. oleh sebab itulah mengapa Harun yahya mengajak Richard dawkins untuk Debat Ilmu, BUKAN kerana Harun Yahya yang mewakili Tokoh Penciptaan untuk MENDAPAT KEMENANGAN, tetapi UNTUK MENGUPAS KEBENRAN DAN MENYAMPAIKANNYA sekaligus MEMBANTAH Fahaman Materialisme dengan HUJAH yang ILMIAH.

   Tapi sayang orang seperti Richard Dawkins HANYA berani diatas kertas umpama pepatah melayu “BALING BATU SEMBUNYI TANGAN”. So buat apa nak takut pada perdebatan sebenranya perdebatan BUKAN untuk kemenangan tetapi demi kebenaran. Sebutlah dengan nama Tuhanmu iaitu Allah swt. Amin

   (3) Saya tidak mahu anda dan seluruh gereja di Sabah berkecil hati dengan ungkapan KAFIR, oleh kerana anda yang membuka topik “KAFIR”. Maka saya berkongsi mengapa Al-Quran mengatakan selain Islam adalah KAFIR, saya sampaikan berdasarkan hujah, bukannya suka-suka.

   Namun segala keburukan yang mungkin terdapt dalam kata-kata saya, BUKANLAH Ajaran dari Al-Quran, jika ada kata-kata saya yang agak terlebih maka itu kelemahan saya dan semua tulisan saya adalah tanggungjawab saya dan saya tidak meletakkan kebahu saudara-saudara saya yang lain. InsyaAllah, dan sauya juga memohon teguran dari saudara-saudara Muslim kepada saya.

   By, Penghibur

   • prokatolik says:

    Blog ini dibuka dalam konteks kenegaraan iaitu hidup rukun dalam konteks 1Malaysia, dan tidak timbul minta iktiraf pandangan kami dari rakyat minoriti. Cuma supaya umat islam tahu kenapa kami begitu begini, supaya umat islam tahu kenapa kristian buat seperti itu. Demikian pula nanti supaya umat kristian tahu apa perbezaan islam dengan kristian.

 46. prokatolik says:

  Penghibur:
  Walaupun ianya Video pendek, yang palin penting adalah Kesatuan Misi ketuhanan adalah jelas dari para nabi, jika anda ingin mendengar ulasan lebih lanjut, Dr.Haron Din ada menulisnya.

  Kata saya: Saya ada membelek buku-buku pts tulisan Harun Din, sudut pandangnya berdasarkan pemahaman al quran dan tidak kristian, bila isu kristian diulas, ianya umpama di permukaan air saja (air laut).

  • prokatolik says:

   Apabila membahas hal agama dan kepercayaan, ia bukan hanya merujuk kepada Kesatuan Misi Ketuhanan seperti maksud anda. Ianya lebih dari itu dan harus dibongkar semuanya. Ianya harus ‘ditelanjangkan’ sepenuhnya tanpa sembunyi. Bukan singkap sedikit saja, tetapi buka semua. Dan biar jadi tatapan umum. Jika ianya 1000 perkara, dibongkar 1000 perkara, bukan hanya 5 perkara tetapi semua 1000/1000.

  • Penghibur says:

   @Stephen

   (1) Oleh kerana BUKU Dr. Haron Din untuk komuniti Muslim, maka HUJAH yang tepat adalah Al-Quran kerana sekarang ni unat Islam WAJIB MEMAHAMI Al-Quran lebih mendalammdan beliau menjelaskan asal muasal manusia dan mengapa perlu beragama. Beliau juga menjelaskan bagaimana Allah swt menegaskan bahawa Nabi-Nabi adalah Islam.

   Berkenaan Kitab Bible, Haron Din ada menyampaikan dalam siri ceramah perbandingan Agama-Agama Dunia, cujma saya tiada simpanan, jika ada sudah lama saya upload dalam Blog saya, saya cuma miliki tentang Kitab Buddha.

   Bukan setakat setakat Dr.Haron Din, Dr.Danial juga ada menyentuh persoaloan yang berkaitan Kitab Bible. Malah sekarang ini semakin meluas, dan untuk pengetahuan kamu juga, kamu tahu YADIM, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, juga merupakan PAKAR PERBANDINGAN AGAMA. Tidak ketinggalan Dr.Zakir Naik yang menulis di dalam BUKU nya bahawa Nabi-Nabi adalah ISLAM termasuk nabi Isa a.s (Jesus)

   Kesimpulannya adalah Tokoh-Tokoh Muslim yang dihormati lagi disegani menjelaskan ISLAM bermula dari Nabi Adam a.s lagi dan ini yang katakan “Kesatuan Misi Ketuhanan” membawa Ajaran ISLAM.

   (2) Anda menyatakan anda buka ruangan ini dalam KONTEKS KENEGARAAN iaitu hidup RUKUN dalam Konsep 1Malaysia. Tapi benarkah begitu? Mengapa anda Stephen mengeluarkan TAJUK dan mengeluarkan pernyataan yang penuh KONTROVERSI tanpa memikirkan kesan anatar ISLAM dan KRISTIAN?

   mengapa anda berani mempersoalkan ISLAM, sedang anda tidak memahami TEKS? Mengapa terus memburuk-burkkan ISLAM? mengapa anda ingin dikenali di dalam gereja Kristian sebagai orang yang mempunyai Ilmu pengetahuan Al-Quran yang luas, padahal pengetahuan anda hanya SENIPIS KULIT BAWANG? Mengapa?

   Jka anda ingin RUKUN dalam satu Negara, anda sepatutnya TIDAK PERLU buat TOPIK kemudian penuh Kontroversi! bila dijelaskan kamu sanggup menolak konteks sebenar perbincangan. jadi saya sarankan jika harapan anda untuk hidup rukun dibawah konsep 1 Malaysia, sepatutnya TAJUK BESAR BLOG INI patut ditukar dan ubah menjadi “KONSEP KENEGARAAN DALAM KONTEKS 1 MALAYSIA DEMI RAKYAT SEJAGAT TANPA MENGIRA AGAMA & BANGSA”. ini baru betul.

   By, Penghibur

   • prokatolik says:

    Terima kasih. Cadangan yang baik.

   • Penghibur says:

    @Stephen

    KENYATAAN DARI MURSYIDUL AM PAS TUAN GURU NIK ABD.AZIZ NIK MAT DI BAGI MENJAWAB TUDUHAN PERJUANGAN PAS ADALAH SESAT;

    http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=27500:umno-sesat-sebab-lawan-perjuangan-islam&catid=1:utama&Itemid=50

    PERKARA-PERKARA YANG BERBANGKIT DAN POIN YANG BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MENJELASKAN AGAMA PARA NABI ADALAH ISLAM ;

    (1) “Hanya empat golongan mereka yang diberi nikmat oleh Allah, antaranya MENERUSKAN PERJUANGAN yang ditinggalkan oleh RASULULLAH DAN PARA NABI iaitu MEMPERJUANGAN ISLAM.”

    (2) “Kita juga buat sekolah Arab aliran sains, nak sesat apa lagi, yang tolak Islam itulah yang sesat.

    Jelasnya lagi, menolak Islam ini akan menjadi manusia sesat di akhirat nanti, iaitu tidak akan sampai ke syurga.

    Tambahnya, manusia tidak akan menemui jalan ke syurga jika tidak menurut ajaran Islam.

    Katanya lagi, tidak ada ahli sains, psikologi atau golongan pemikir dapat membawa manusia ke syurga melainkan Rasulullah dengan ajaran Islam.

    By, Penghibur

 47. Penghibur says:

  @Stephen

  Lagi satu, TAJUK BESAR ANDA diatas masih TIDAK membawa maksud yang anda mahukan, berdasarkan apa yang anda kata pada saya KONSEP yang anda ingin tampilkan adalah seperti berikut.

  “KONSEP KENEGARAAN DALAM KONTEKS 1 MALAYSIA DEMI RAKYAT SEJAGAT TANPA MENGIRA AGAMA & BANGSA”

  Tajuk inilah yang sesuai kerana anda ini seorang yang Patriotik dan Berkiblat pada Akal manusia dan BUKAN atas dasar perintah Agama dan TIDAK ADA kaitan dengan Khatolik, Kristian dan ISLAM, yang anda mahukan adalah pemerintahan yang bebas dari sebarang kaitan dengan agama. Ini juga memabawa MAKSUD anda mahukan PEMERINTAHAN SEKULAR iaitu MEMISAHKAN KUASA PEMERINTAHAN dengan KUASA AGAMA. Inilah yang ISLAM tentang sama sekali.

  By, Penghibur

 48. novi says:

  kenapa yesus itu dianggap Tuhan? yg menciptakan yesus itu ya Tuhan. orang Tuhan kalian manusia, gimana gak dibilang kafir.

  • eveline aman says:

   novi,
   anda bilang yg menciptakan yesus itu Tuhan, di sini jelas bahawa ada lagi yg lebih berkuasa daripada yesus kerana tanpa Tuhan, yesus tidak mungkin wujud di dunia ini.jadi tidak mungkin yesus itu Tuhan kerana dia pun bergantung kepada Tuhan lain lagi untuk menciptakan dia.

 49. pencari kebenaran says:

  penghibur…saya mau tanya: Yesus yg disebut Nabi Isa dlm quran ble melakukan bnyak mukzijat. Muhammad yg digelar nabi adalah pelopor kepada segala kekejaman dan rampasan di padang pasir. Jd,bagaimana kamu katakan muhammad itu sbg nabi sedangkan dia seorang pelopor kepada jenayah? Dia telah mengetuai lebih daripada 60 serangan dan rampasan berpedang di padang pasir.

 50. pencari kebenaran says:

  penghibur…sebenarnya kitab yg kamu agung2kan itu iaitu koran bukanlah dwahyukan oleh Tuhan kerana ianya tidak dapat berfungsi sendiri. Kenapa ? Ia adalah salinan drp kitab Taurat. selain itu,ia perlu disokong oleh hadith nabi; hadith nabi hanya pendapat dan cadangan muhammad yang boleh berubah-ubah mengikut keadaan sama ada keadaan yang menguntungkan atau merugikan. smoga penghibur dikurniakan roh Tuhan untuk memahami firman Tuhan yg sebenar melalui alkitab Kristian.

 51. pengikut cinta says:

  pendapat saya :

  Islam yang diwujudkan oleh Muhammad (nabi kepada muslim) adalah cuma versi “up-grade” agama Hanif yang dianutinya masa itu… (kalau kita selidik fakta-fakta sejarah…)

  Muhammad “copy paste” dari agama lain yang wujud di sekelilingnya…

  banyak ajaran yang diperturunkan oleh Muhammad adalah berasal dari kepercayaan suku kaum nya sendiri… (kalau kita lihat memang bukannya hukum tuhan)

  Muhammad mengajar orang Islam “mimpinya”

  Pembunuh. Perompak. Penjajah.

  Quran itu sendiri kucar-kacir… lompat sana lompat sini… susunannya??? bahagian terakhirnya “bukankah ia dibatalkan?”””

  Kenapa Quran itu harus “diperterangkan” lagi oleh buku-buku lain… susah sangatkah kita memahami perkataan di dalam nya… oh ya… sebab ia amat mengelirukan…

  maaf jika aku menyinggung perasaan.. ini tempat berbincang bukan?? kalau tak setuju bidas dengan pendapat kamu pula… peace be with you

 52. SamuelOH says:

  http://good-trip.com.ua/wp-content/themes/good-trip-Pmag/images/n_header_right_foto.jpg Сайт о горнолыжном туризме, у нас вы найдете статьи о зимном отдыхе. Окунетесь в мир туризма.

 53. wake up production says:

  Izinkan saya membalas………………!!!

  Al-Quran d terangkan oleh kata-kata Nabi Muhammad!!!
  – Al-Quran adalah wahyu yg d turunkan Allah kepada Nabi Muhammad
  – Nabi Muhammmad utusan Allah seperti Nabi-nabi lain
  – Islam dan kitabnya d turunkan bg mengajar manusia dan Nabi Muhammad perantaraannya

  sama seperti Injil…………Injil juga d turun kepada Nabi Isa dan yg menerangkan itu Nabi Isa sendiri………..selepas kewafatan baginda Isa A.S manusia kembali sesat………. dan yg menyesatkan kaum Nasrani itu Yahudi Laknatullah……………..”yg sesat itu Kristian yg d laknat itu Yahudi kerana menyesatkan”

  Mana Injil yg asli???
  —> Injil yg asli telah d lupuskan dan di ganti dgn BIEBEL………..oleh Rom, kenapa Rom mengolah Biebel??? sedangkan yg membunuh Jeses itu Romanian [Yahudi]

  MENGAPA BIEBEL BANYAK????
  —> jawabannya, kerana manusia yg mengolah dan mencampur adukkan semua hukum………….. sedangkan kami Islam hanya berpegang kepada satu, dan kandungan kami tidak pernah berubah sehingga khiamat……..PANDANGAN dan KATA-KATA manusia BERLAINAN, tidak mungkin sama

  kenapa susah untuk Kristian mempercayai Nabi Muhammad??? sedangkan sudah tertera nama Ahmad dlm Injil atau Biebel!!!

  • prokatolik says:

   Belajarlah lagi banyak anda tidak tahu. Cukup jawab begini saja kepada anda. Carilah sendiri.

   • salamtrust says:

    Banyak sungguh pendapat dan pegangan setiap manusia.masing-masing ada pendapatnya sendiri.yelah,manusia memang makhluk paling istimewa sebab boleh berfikir & bertindak sendiri…akal fikiran manusia pun sangat tinggi.

    Dalam Islam,percaya kepada kitab merupakan salah satu rukun iman.sebenarnya,tiada disebutkan secara khusus nama kitab-kitabnya.saya percaya dengan semua kitab-kitab Allah itu.Saya juga percaya kepada semua rasul-rasul Allah.

    Tapi disini,saya ‘berpegang’ kepada al-quran dan nabi muhammad kerana kedua-duanya paling akhir dan paling lengkap.dalam al-quran juga membolehkan berkahwin dengan ahli-ahli kitab (taurat,injil,zabur).dalam al-quran juga diceritakan tentang semua rasul termasuk nabi isa,nabi yaacub,nabi muhammad dan ramai lagi.

    Saya juga percaya Allah menjadikan semua manusia.Saya tidak pernah melabelkan orang yang bukan islam itu adalah kafir kerana kafir atau tidak itu adalah terletak di dalam hati manusia.kita tak dapat tahu kerana hanya Allah yang mengetahuinya…melabelkan orang sebagai kafir adalah sesuatu yang sangat berat dan tidak harus ada dalam sifat manusia.Dalam al-quran juga melarang kita berburuk sangka dan memburuk-burukkan sesama manusia.

    Islam merupakan agama yang mudah dan penuh kasih sayang.tetapi terlalu banyak unsur-unsur tambahan(bid’ah) ke dalam islam sehingga menampakkan islam itu kejam dan susah..nabi muhammad sangat menentang pengwujudan bid’ah dalam islam.tapi semenjak kewafatannya,bid’ah semakin menjadi-jadi sehingga menampakkan islam itu sebuah agama yang keras.

    Kepada semua,janganlah kita melabel-labelkan manusia lain sebagai kafir.biarkanlah setiap daripada kita berpegang dengan kepercayaan sendiri.Memang kita boleh memberi nasihat untuk mengikut kepercayaan kita tetapi percayalah kalian semua,hanya Allah yang berhak menentukannya..

    Saya menghormati semua ahli-ahli kitab.bagi saya,semua mereka berpegang kepada agama Allah iaitu agama yang betul.Janganlah kita mengutuk dan mengeji kitab-kitab yang lain daripada pegangan kita kerana ia satu tindakan yang tidak baik dan boleh melukakan hati orang lain.

    Sekian.

   • eveline aman says:

    prokatolik,
    sebenarnya saya amat mengkagumi saudara Penghibur kerana setiap jawapannya disertakan dgn bukti2 dan ulasan2 yg sgt logik & kukuh berdasarkan Al-Quran manakala anda pula lebih byk berdalih / mengelak. sepatutnya anda mengemukakan bukti2 @ ulasan2 yg berdasarkan Bible yg anda percayai tentang topik yg diperdebatkan.ini tidak,balik2 anda berkias.saya sanggup membaca smpi akhir tentang perdebatan anda dgn saudara Penghibur kot2 anda akan dapat mengemukakan bukti2 @ ulasan2 yg diperolehi drpd Bible utk mematahkan ulasan saudara Penghibur tetapi hampa. ternyata prokatolik tidak berpengetahuan dlm katolik kecuali yg asas spt konsep triniti,penghapusan dosa & penebusan dosa manusia oleh yesus.mungkin prokalotik akan cakap yg saya tidak tau apa2 ttg kristian,ye mungkin betul,jadi kenapa tidak kamu bagitau saya berdasarkan Bible kamu.
    kepada saudara Penghibur, terima kasih kerana byk ilmu yg saya dpt melalui perbincangan kamu dgn prokatolik. utk info prokatolik & Penghibur, saya dilahirkan sbgi seorg kristian mazhab roman katolik.keluarga saya merupakan penganut roman katolik yg alim.namun ketidakselesaan yg saya rasa setiap kali dipaksa membuat pengakuan dosa amat menekan perasaan saya.pernah saya btanya kpd paderi sbelum saya menyatakan dosa2 saya, kenapa saya perlu mengaku dosa saya kepada kamu (paderi)? dgn garang nya dia menjawab,”kamu anggap saja saya ni Tuhan.” di situ saya terfikir kenapa pula saya nk anggap dia sbg Tuhan? kan ada yesus yg saya anggap Tuhan,jadi kalau lah semua paderi saya anggap Tuhan,maka tak perlu la ada yesus pun.byk lg kekeliruan yg saya dpt semasa saya masih kristian, terlalu panjang kalau dihuraikan 1 per1. akhir kata, saya bersyukur kerana saya telah menemui sebenar2 agama iaitu Islam & saya bersyukur kerana saya telah menjadi seorg muslim sekarang walaupun keluarga semuanya menentang.

 54. prokatolik says:

  Salamtrust kata: Saya tidak pernah melabelkan orang yang bukan islam itu adalah kafir kerana kafir atau tidak itu adalah terletak di dalam hati manusia.kita tak dapat tahu kerana hanya Allah yang mengetahuinya…melabelkan orang sebagai kafir adalah sesuatu yang sangat berat dan tidak harus ada dalam sifat manusia.Dalam al-quran juga melarang kita berburuk sangka dan memburuk-burukkan sesama manusia.

  Salamtrust kata: Kepada semua,janganlah kita melabel-labelkan manusia lain sebagai kafir.biarkanlah setiap daripada kita berpegang dengan kepercayaan sendiri.Memang kita boleh memberi nasihat untuk mengikut kepercayaan kita tetapi percayalah kalian semua,hanya Allah yang berhak menentukannya..

  Kata saya: salamtrust ialah salah satu daripada lebig 61% muslim di negara malaysia yg ada 9% rakyatnya beragama kristian yang bermazhab-mazhab (doktrin).

 55. salamtrust says:

  Yup, thats right. saya seorang muslim dan anda seorang kristian. saya tak pernah menganggap anda kafir. bagi saya, muslim juga kena percaya kepada kitab yang anda pegang. memang ada orang yang mengatakan injil telah diubah tetapi apa buktinya? Itu hanya assuming shj (syak wasangka). dlm quran amat menegah sifat ‘syak wasangka’ ini.

  saya seorang muslim yang tidak memegang mana2 mazhab. kepercayaan yang melampau terhadap sesebuah mazhab hanya akan membuatkan umat islam berpecah2 dan berpuak2 shj. cukuplah dengan al-quran dan sunnah(hadis) yang diwariskan oleh nabi muhammad. itu sudah amat-amat lengkap bagi saya.

 56. anonim says:

  Assalamu’alaikum Wr. Wb.
  Bhineka Tunggal Ika!
  Maksud kafir tak usah diperhatikan! kafir dalam Islam yang saya pahami dari guru2 dan pergaulan multi agama ada 2 ialah kafir wajib dilindungi oleh islam sampai darah penghabisan dengan nama Allah( kafir (non-muslim) yang selalu dan akan menjaga perdamaikan, gotong royong, toleransi sosial-ekonomi-politik) dan kafir yang wajib diperangi meski tak selalu dengan pedang, darah, & air mata seperti tentara israel pada palestina atau seperti mustafa kamal pasha yang melarang pemakaian jilbab dan bahasa arab dalam segala aspek kehidupan. sekian dari saya mungkin suatu saat bisa berdiskusi secara damai dan penuh mana seperti zaman Agus Saim.
  Ingat kisah seorang ulama dengan orang ateis. mereka berdebat dengan keberadaan Tuhan, sang ulama mengibaratkan (bukan dalam arti fisik) Tuhan sebagai tukang kayu yang mengolah kayu menjadi meja, kursi etc.
  Gratias Ago Vos!
  Wassalamu’alaikum Wr. Wb.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s