Semua dinominasi kristian sependapat tentang penyaliban Yesus? Apabila muslim dan kristian tidak sependapat apa sebenarnya yang berbeza dalam kristian, konflik menjadi lebih rumit

Posted: June 26, 2010 in debat agama, dialog agama, islam, katolik, kristian

http://id.wikipedia.org/wiki/Skisma

Untuk melihat apa yang telah terjadi, klik link-link yang diberikan. Sama-samalah kita kaji kerana apabila debat atau dialog agama berlaku, rugi kalau tidak kaji maklumat di sana.

Advertisements
Comments
 1. prokatolik says:

  Melalui beberapa pencarian ringkas, dapat saya fahami bahawa golongan syiah dan golonggan al sunnah tetap sama dalam kepercayaan mengucap dua kalimah syahadat. Aliran-aliran sesat lain yang diharamkan di Malaysia juga mempunyai keyakinan yang sama pada dua kalimah syahadat ini. Ini sama halnya dengan keyakinan kristian terhadap Yesus yang wafat, dimakamkan, bangkit dari kematian, naik ke syurga dan akan kembali lagi pada akhir zaman. Apabila menyebut islam, kita akan kenal mereka dengan mengucap dua kalimah syahadat. Apabila mengenal kristian, muslim patut mengenal kristian dari kepercayaan Yesus mati/wafat dahulu. Inilah inti iman yang paling utama antara kedua-dua kepercayaan ini.

 2. Oremust says:

  Gereja Roman Katolik kekal utuh dan bersatu serta tidak berpecah-pecah. Kumpulan-kumpulan manusia lain yang ‘berpecah’ daripada Gereja adalah atas kehendak sendiri dan tindakan ini sememangnya bertentangan daripada kehendak Yesus. Yesus mendirikan ‘my Church’ dan bukannya my churches. My Church merujuk kepada Gereja Roman Katolik. Manusia tidak memiliki apa-apa autoriti untuk ‘mendirikan’ gereja baru.

 3. prokatolik says:

  Penghibur kata:
  Ini BUKAN soal memberi kesan ka tidak, soalnya sekarang bagaimana mata kamu melihat dunia. Kamu tidak dapat menjelaskan sebagaimana Islam menjelaskan Ilmu pengetahuan termasuk bab hukum hakam, ISLAM sangat tegas, dan lihatlah Pemerintahan Khalifah buat kali terakhir di muka bumi ini sebelum kiamat. Jika Allah swt memberi kesempatan pada kita, kita akan akan lihat bersama dan saya tidak menolak mungkin anda akan menjadi sebahagian dari kami iaitu Islam aatau mungkin sebaliknya dan yang pasti anda dan seluruh Gereja di dunia mempunyai kesempatan untuk memahami semua ini. InsyaAllah.

  Jika ajal tiba lebih awal dari Pemerintahan Khalifah terakhir sebelum kiamat, maka tiada lagi pertolongan bagi anda sekalin.

  Kata saya: Topik yang mahu dibawa oleh penghibur ialah ttg fakta dan sejarah al quran dan Yesus di injil 4 kristian. Oleh itu, saya copy n paste kenyataan penghibur di topik APA TAJUK YANG SESUAI UNTUK BLOG INI.

  Saya faham apa yang dimaksudkan penghibur. Apabila saya menilai perkataan penghibur berkenaan daulah islamiah atau pemerintahan islam pada akhir zaman, yang dapat saya bayangkan ialah tentang ramalan antikristus. Semua ramalan sedang tergenapi tentang 666. 666 itu ialah antikristus. Tulisan penghibur tentang pemerintahan islam zaman akhir seakan-akan ramalan antikristus itu. Inti antikristus ialah menolak fakta PENYALIBAN YESUS. Jika bukan islam yang dimaksudkan sebagai antikristus, ianya tentu fahaman freemation. Inilah pandangan majoriti kristian. Itu bukanlah hal yang umat islam patut tidak takut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s