Menurut pandangan umat islam (Malaysia dan seluruh dunia), kristian tidak perlu marah jika disebut kafir kerana bagi kepercayaan mereka selain islam adalah kafir

Posted: July 3, 2010 in debat agama, dialog agama, islam, katolik, kristian

Kristian kafir, hindu kafir, buddha kafir, nasrani kafir. Jika anda kristian, jangan merasa pelik jika anda disebut oleh orang islam sebagai kafir. Kerana bagi umat islam selain islam adalah kafir. Tafsiran kafir dalam islam mempunyai beberapa syarat jatuh hukum, menurut wikipedia. Bagi orang kristian, kita diajar jangan mengadili. Jelas dalam petikan injil disebut, jangan mengata orang kafir kerana anda akan diadili. Lebih baik jaga imanmu berbanding buat dosa lidah sedemikian.

Tajuk ini sebenarnya adalah lanjutan dari topik:

Apabila muslim berkata kristian itu kafir, sesetengah orang kristian pula berkata Islam itu kafir. Kata saya mari kita bincang?

Penghibur mencadangkan tajuk baru. Tajuk ini lebih sesuai katanya menurut perjalanan dialog @ debat setakat ini.

Advertisements
Comments
 1. anaki al kahfi says:

  Katakanlah :” Hai orang2 kafir !AKU tidak akn menyembah apa yang engkau sembah,Dan engkau bukan penyembah TUHAN yang aku sembah.Dan aku tidak pernah menjadi penyembah apa yang engkau sembah,Dan ENGKAU tIDAK (pula)menjadi penyembah TUHAN yang aku sembah.Untukmulah agamamu,Dan untukkulah agamaku.”

  Katakanlah :”DIALAH ALLAH YANG MAHA ESA”ALLAH TUHAN YANG BERGANTUNG KEPADANYA SEGALA SESUATU.DIA TIDAK BERANAK DAN TIDAK DIPERANAKKAN.DAN TIDAK ADA SEORANGPUN YANG SETARA DENGAN DIA(ALLAH),”

  JIKA ALLAH MENIMPAKAN SESUATU KEMUDHARATAN KEPADA KAMU MAKA TIDAK ADA YANG DAPAT MENGHALANGNYA KECUALI ALLAH.DAN JIKA ALLAH MENGKEHENDAKI KEBAIKAN ITU KEPADA SESIAPA SAJA DAN ALLAHLAH SAJA YANG MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENYAYANG.

  • prokatolik says:

   Ayat tidak menyembah kepada yang kamu sembah ditujukan kepada penyembah berhala di mekah, bukannya orang nasrani di mekah. Secara tidak langsung pihak kristian tidak tergolong dalam maksud ayat itu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s