Apa yang berbeza kristian katolik dengan kristian protestant katolik? Sila seneraikan di sini

Posted: July 14, 2010 in debat agama, dialog agama, katolik, kristian

Sumber: Kosmo Online

82 anggota polis cedera


SEJUMLAH penunjuk perasaan bergelut dengan anggota-anggota polis di Belfast, Ireland Utara kelmarin.


 

BELFAST – Para pemimpin politik dan ketua keselamatan wilayah Ireland Utara semalam mengecam militan-militan nasionalis Ireland kerana mencederakan 82 anggota polis dalam rusuhan selama dua malam sejak kelmarin yang tercetus semasa satu perarakan tahunan yang dilakukan oleh penduduk Kristian bermazhab Protestan.

Ramai anggota polis berkenaan cedera ringan tetapi dua lagi masih dirawat di hospital iaitu seorang anggota polis yang luka di dada dan tangan akibat terkena tembakan senapang patah.

Seorang anggota polis wanita cedera selepas kepalanya dibaling seketul batu dari atas bumbung sebuah kedai berhampiran.

Rusuhan tersebut melibatkan golongan pekerja bermazhab Katholik di bandar ini dan di beberapa bandar lain.

Insiden itu berlaku sebelum puluhan ribu anggota sebuah kumpulan Protestan, Persaudaraan Order Jingga berarak di 18 buah lokasi di serata Ireland Utara dalam satu perhimpunan tahunan bagi mempamerkan kekuatan komuniti mereka.

Ahli-ahli politik berkata, kumpulan perusuh itu yang dipengaruhi oleh pergerakan militan tempatan, Tentera Republik Ireland (IRA) enggan bertolak ansur untuk membenarkan perarakan tersebut diadakan.

Kumpulan perusuh itu kemudian bertindak menyerang anggota-anggota polis yang berkawal.

Pertelingkahan antara penduduk berfahaman Katholik dan Protestan di Ireland Utara berlaku sejak beberapa dekad lalu. – AP

Comments
 1. Chester says:

  Katolik Is True..

 2. Chester says:

  Shallom, Sya mw tanya, siapakah itu imam mahdi? sya telah mengkaji, bahawa imam mahdi akan menentang Antikristus, dan Yesus akan menghapuskannya iaitu ANTIKRISTUS TERSEBUT.. Oleh itu sya mahu bertanya sebab sya ada terbaca bahawa Yesus Tuhan kita akan mnunaikan solatnya sebelum Menghapuskan Antikristus tersebut.. Maklumat ada pada wikipedia taip imam Mahdi.. Saudara boleh baca disana..

  • mama says:

   Assalamualaikum (bagi pembaca Muslim) dan salam sejahtera (bagi bukan Muslim). Yesus akan diturunkan semula yang bertujuan untuk menyampaikan perkara yang benar dan akan membetulkan apa-apa yang salah di dalam agama kristian. Yesus juga akan mengislamkan orang-orang kristian(pengikutnya) supaya mengikut ajaran Islam yang benar. Imam Mahdi adalah pengikut nabi Muhammad SAW. Berkenaan pembacaan bahawa Yesus akan menunaikan solatnya…itu benar.Pada masa tersebut, Imam Mahdi akan menjadi imam(ketua semasa melaksanakan solat tersebut). Perkara itu terjadi adalah kerana imam Mahdi adalah pengikut nabi Muhammad SAW, yang membawa agama yang lengkap. Yesus hanyalah sebagai makmum.

  • Zacharia says:

   muhammad sudah kata akhir zaman ada seorang pemuda akan muncul ia adalah keturunan dari aku nama adalah nama seperti aku dan bin seperti bin ayah aku iaitu muhammad bin abdullah iaitu mahdi. Maknanya mahdi rujuk kepada Wahyu 9:11 adalah pemusnah(Abaddon).

 3. nudra syafini says:

  imam mahdi merupakan seorang manusia biasa..yang diciptakan Allah sepertimana manusia lain.Beliau berpegang kepada ajaran Allah swt dan mengikut nabi Muhammad saw..

  merujuk tentang pembacaan Chester berkenaan Yesus akan menunaikan solat sebelum menghapuskan Antikristus tersebut…jawapan saya..

  MEMANG BENAR…
  Yesus(Nabi Isa a.s) akan diturunkan semula ke dunia oleh ALLAH SWT…hanyalah untuk menyampaikan ajaran yang benar…Baginda nabi Isa akan mengISLAMkan pengikutnya yang beragama Kristian…..dengan kata lain….Nabi Isa(Yesus) akan menyampaikan apa yang benar bahawa ISLAM ini adalah agama langit dan paling lengkap untuk diikuti…
  Pada hari Yesus bersolat(sepertimana pembacaan saudara Chester)…imam Mahdi akan menjadi imam(ketua di dalam melaksanakan ibadah solat pada waktu tersebut)…kenapa bukan nabi Isa(Yesus) mengimamkan solat tersebut???
  Jawapannya adalah….nabi Isa a.s (Yesus) mahu membuktikan kepada kaumnya(pengikutnya) bahawa agama Islam itu adalah agama yang perlu diikuti. Sepertimana pengikutnya mempercayai Baginda(nabi Isa)…Nabi Isa mahu semua pengikutnya turut mempercayai dan beriman kepada ISLAM…dan mengikut ajaran nabi Muhammad SAW.

  Wassallam…..

 4. nudra syafini says:

  waha chester

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s